MLADIĆEV JATAK PRIZNAO

Branislav Mladić: Pomagao sam Ratku pet godina. Pa tko ne bi pustio u kuću brata? Tko ga ne bi sakrio?

 Damir Glibušić/Cropix

ZAGREB - Pa tko ne bi čuvao rođaka. Što vam je ljudi?, ispričao je za srpske Večernje novosti bez ustezanja Branislav Mladić , bratić donedavno najtraženijeg haškog optuženika u čijoj je kući u Lazarevu uhićen Ratko Mladić .

Branislav Mladić zabrinut je zbog riječi Sergea Brammertza koji traže da se uhiti mreža Mladićevih pomagača.

- Pa ja sam ta cijela mreža! Nije me teško pronaći. Ne idem dalje od sela. Ratko me neki dan pozvao da ga posjetim u Haagu, ali nemam novca za to. Mogu me odvesti kad god hoće, Radit ću poljoprivredu i na zatvorskom imanju. Samo neka zaduže nekoga da hrani moju stoku - ispričao je za Večernje novosti.

Branislav Mladić ispričao je za srpske novine kako ga je jedne noći iznenadio rođak Ratko.

- Pojavio se jedne noći prije pet godina. Zapitao je 'Znaš li tko sam“?. Bio je već oronuo. Ali kako ne bih znao. Prepoznao sam ga po glasu. I primio. Tko ne bi pustio u kuću brata? Tko ne bi sakrio brata? - izjavio je Branislav.

Tvrdi da je Mladić uz sebe imao samo dva pištolja, nekoliko stotina dolara i lijekove.

- Kakvi crni fondovi za pomoć. Živjeli smo kako smo mogli od onog što zaradim, a to je vrlo malo. Na saslušanju sam rekao policiji: „Ljudi, pustite Ratkovu obitelj na miru. Da smo imali para, ne biste ga vi ovdje ni zatekli“. Otišao bi rođak odavde, samo da je imao gdje. Ali je znao da ga bez novaca nitko neće htjeti čuvati. Zato je prije pet godina i prekinuo sve veze i zakucao na moja vrata.

- Jeli smo što smo imali, a on je godinama bio kao zatvorenik u sobi. Zdravlje mu je sve više popuštalo, još za rata u Bosni imao je moždani udar i dvaput je ranjavan. Nekad zdravi zubi su mu, do jednog, propali. Prije nekoliko meseci je doživio moždani, u kupaoni. Tri dana je bio na ivici života i smrti.

Branislav priča da njegov rođak poslije toga više nije bio isti. Ponašanje mu se potpuno promijenilo.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. lipanj 2024 05:01