SUSRET NA GRANICI

'BRAT UZ BRATA, MAĐAR UZ HRVATA' Mađarski šef diplomacije zahvalio Hrvatskoj 'što nije popustila pritisku i sudjelovala u napadima na njegovu zemlju

 
 Zeljko Hajdinjak / CROPIX

Mađarski ministar vanjskih poslova Peter Szijjarto zahvalio je u petak Hrvatskoj što nije popustila pritisku "međunarodnog liberalnog 'mainstreama'" i nije stala uz međunarodne napade na njegovu zemlju nego je pokazala prijateljstvo i solidarnost.

"Zahvalni smo Hrvatskoj što unatoč pritisku međunarodnog liberalnog 'mainstreama' nije stala u zbor onih koji uporno napadaju Mađarsku", rekao je Szijjarto u izjavi novinarima koju je dao zajedno sa svojim hrvatskim kolegom Gordanom Grlićem Radmanom na graničnom prijelazu Goričan-Letenye.

Hrvatska je "stala uz Mađarsku, nećemo to nikada zaboraviti", istaknuo je Szijjarto zahvalivši osobno hrvatskom kolegi, te ističući kako su i oni koji se odupiru međunarodnim napadima na Budimpeštu također izloženi napadima.

"Hrvatska nikad nije stala uz lažne napade koji se provode protiv Mađarske", dodao je.

Gorican, 240420.
Hrvatski i madjarski ministri vanjski poslova Radman i Szijjártm sastali su se na granicnom prijelazu Gorican.
Na fotografiji: Szijjártm.
Foto: Zeljko Hajdinjak / CROPIX
Zeljko Hajdinjak / CROPIX

Hrvatski šef diplomacije podsjetio je pak na sve ono što je Mađarska s druge strane učinila za Hrvatsku.

Grlić Radmah zahvalio je mađarskom kolegi na donaciji od 100.000 maski i 5.000 zaštitnih odijela koji su stigli u Hrvatsku u trenutku kada ih ona nije imala, kao i za pomoć nakon potresa u Zagrebu.

Mađarski je ministar rekao kako je Budimpešta pomogla donacijom i osječkoj bolnici, a istaknuto je i da je Hrvatska pomogla u repatrijaciji 64 mađarska građana, a Mađarska u povratku 16 hrvatskih građana tijekom krize vezane uz pandemiju koronavirusa. Ta će se suradnja prema potrebi i nastaviti, rečeno je.

Grlić Radman, bivši hrvatski veleposlanik u Mađarskoj, podsjetio je i na dvije stvari koje je Mađarska učinila za Hrvatsku u posljednjih 30-tak godina: 1991. bila među prvima koji su tražili međunarodno priznanje, a 2001. kada je predsjedala EU-om aktivno se zauzimala da Hrvatska završi pregovore s EU-om.

Gorican, 240420.
Hrvatski i madjarski ministri vanjski poslova Radman i Szijjártm sastali su se na granicnom prijelazu Gorican.
Na fotografiji: Radman i Szijjártm.
Foto: Zeljko Hajdinjak / CROPIX
Zeljko Hajdinjak / CROPIX

Dvojica su šefova diplomacija posjetila granični prijelaz Goričan-Letenye kako bi se uvjerili u dobro funkcioniranje prelaska granice, ističući da nijedan od 7 graničnih prijelaza između Hrvatske i Mađarske nije ni u jednom trenutku koronakrize bio u potpunosti zatvoren, a Szijjarto je rekao da će se nakon dovršetka pandemije koronavirusa ići u otvaranje i novih prijelaza.

Podsjetili su na dogovor od 31. ožujka kada je odlučeno da građani s obje strane granice mogu u drugu zemlju ući do 30 kilometara ako u njoj rade ili imaju zemlju što je dokaz, kako je rekao hrvatski ministar, dobrosusjedskih odnosa za vrijeme krize.

Brat uz brata, Mađar uz Hrvata

Što se tiče turizma i dolaska mađarskih turista koji tradicionalno ljetuju u RH a neki imaju i imovinu, "to ostaje za vidjeti" na koji način bi se moglo riješiti, rekao je Grlić Radman, dodajući da se 27. travnja održava videokonferencija ministara turizma EU-a. "Još nemamo prave odgovore ali život je taj koji mora pobijediti", kazao je.

Szijjarto je, podsjetivši da dvije velike mađarske kompanije djeluju u RH, banka OTP i MOL, istaknuo da trgovinska razmjena dviju zemalja ruši rekorde - 2019. je bila 2,6 milijarde eura.

Također je kazao kako je Hrvatska preuzela predsjedanje EU-om u najizazovnijem razdoblju, te kako će joj Mađarska pomoći da svojih šest mjeseci uspješno dovrši.

Dodao je kako Zagreb i Budimpešta o mnogim europskim pitanjima razmišljaju slično, navodeći proširenje, migracije i održavanje postojeće razine kohezijskih fondova.

Dvije zemlje povezuju prijateljstvo, solidarnost i zajedništvo, naglasili su ministri, a šef hrvatske diplomacije citirao je poslovicu: "Brat uz brata, Mađar uz Hrvata".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
02. prosinac 2023 17:53