POTPISAN MEMORANDUM

BRATSKA SURADNJA Kineske će letjelice nositi zastavu Srbije na putu u svemir

Beogradski izvori navode da će njihova znanost od ove bliske suradnje imati izuzetno velike koristi
 XINHUA via AFP

Kina i Srbija potpisale su u petak memorandum o svemirskoj tehnologiji koji ima za cilj, između ostalog, staviti srpsku nacionalnu zastavu na zajednički dizajnirane svemirske letjelice u budućnosti, prenosi kineska nacionalna agencija Xinhua.

Ministar za inovacije i tehnološki razvoj Srbije Nenad Popović i predsjednik Kineske nacionalne svemirske uprave Zhang Kejian potpisali su, tijekom videokonferencijskog sastanka, memorandum o suradnji na području inovacija u istraživanju i upotrebi svemira u mirne svrhe.

Zajednički interes

Zhang je, prenosi Xinhua, rekao da je memorandum u zajedničkom interesu obiju zemalja, dodavši kako će što je moguće više znanstvenika sudjelovati u zajedničkim svemirskim projektima. “Naš je cilj staviti zastavu Srbije na svemirsku letjelicu koju ćemo zajednički projektirati”, objavio je Zhang.

Memorandumom je predviđeno da Srbija i Kina razvijaju bilateralnu suradnju na području razvoja i upotrebe svemirskih tehnologija, satelitskih sustava te sustava nadzora Zemlje iz svemira s primjenama na području pametne poljoprivrede, telekomunikacija, ekosustava, sustava daljinskog nadzora i geolokacijskog pozicioniranja, objavilo je srpsko Ministarstvo, prenosi N1 Srbija.

Satelitski podaci

Kao i da Srbija i Kina sudjeluju u zajedničkoj gradnji stanica za prijem satelitskih podataka, razvoj satelitskih sustava i servisa pružanjem usluga lansiranja, razmjene i primjene satelitskih podataka u svrhu razvoja inovativnih usluga i razvoja znanosti o Zemlji i izučavanja klimatskih promjena. Popović je naveo da su partneri iz Kine spremni Srbiji staviti na raspolaganje sve svoje znanje i iskustvo vezano uz svemirske tehnologije.

“Duboko poštujemo prijateljstvo naših dviju zemalja i želimo da ovaj dokument trajno povezuje Kinu i Srbiju u prijateljstvu i gospodarskom razvitku”, izjavio je Popović, dodajući kako je siguran da će predstojeći projekti utrti put zajedničkoj viziji.

“Ovakva otvorenost i spremnost na suradnju, koju je iskazao gospodin Zhang, pokazuje koliko je veliko naše međusobno povjerenje i koliko je snažno čelično prijateljstvo između naših dviju zemalja”, zaključio je Popović.

Srbija je tako pronašla još jedno područje na kojem će surađivati s Kinom, zanemarujući da postoji Europska svemirska agencija. Ali, ona ne nudi opciju nošenja zastave u svemir.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. travanj 2024 12:12