MODERNIZACIJA

Brazil i Argentina razmišljaju o uvođenju zajedničke valute: ‘Želimo učvrstiti gospodarstvo, već imamo i ime‘

Inicijativa bi s vremenom obuhvatila i ostale latinoameričke države.

Alberto Fernandez i Luiz Inacio Lula da Silva

 Maria Eugenia Cerutti/Afp

Brazilski i argentinski predsjednici Luiz Inacio Lula da Silva i Alberto Fernandez u zajedničkoj su izjavi objavili kako te dvije najveće južnoameričke države rade na što čvršćoj gospodarskoj povezanosti koja bi uključivala i uvođenje zajedničke valute.

Taj projekt bi inicijalno bi bilateralan, ali ideja je da ta inicijativa s vremenom obuhvati i ostale latinoameričke države.

"Namjera nam je ukloniti barijere koje priječe našu razmjenu, pojednostaviti i modernizirati pravila te potaknuti korištenje lokalne valute. Također smo odlučili unaprijediti razgovore oko uvođenja zajedničke južnoameričke valute koja bi se mogla koristiti kako u financijskom tako i u komercijalnom sektoru, a time bi se reducirali troškovi kao i naša vanjska ranjivost", stoji u objavi.

Tijekom ovoga tjedna u Buenos Airesu održat će se sastanak na kojem će se raspravljati kako bi nova valuta, za koju se predlaže naziv "sur" (jug), ojačala regionalno tržište te umanjila ovisnost o američkom dolaru.

Razgovori Brazila i Argentine oko uvođenja zajedničke valute vodili su se i 2019. godine, ali tada je tu ideju odbacila Brazilska središnja banka.

image

Alberto Fernandez i Luiz Inacio Lula da Silva

Evaristo Sa/Afp
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. rujan 2023 18:22