NEMAR ILI SLUČAJNOST?

Brazil odbio registrirati Sputnjik zbog jedne nuspojave, Moskva bijesna, prijeti se i tužbama

Između Brazila i Rusije se rasplamsala svađa oko cjepiva Sputnjik V. Brazil ne dopušta njegovo korištenje jer navodno može uzrokovati tešku prehladu, a Rusija zbog toga prijeti i tužbom
 Jorge BERNAL/AFP

Rusko cjepivo Sputnjik V. je u međuvremenu dobilo dozvolu za uporabu u šezdesetak zemalja, a europska agencija za lijekove EMA ga još ispituje. No Brazil je već odlučio: rusko cjepivo neće dobiti dozvolu. U ispitivanju tamošnjeg ureda za lijekove Anvisa je bilo naznaka da "noseći virus" u tom cjepivu kod druge doze Adenovirus 5 nije neaktivan i da se može razmnožavati.

To bi moglo biti opasno za osobe kod kojih je već narušen obrambeni mehanizam, jer ako taj virus prehlade koji se koristi kao nositelj nije neaktivan, onda cijepljena osoba praktično biva zaražena cjepivom i obolijeva. To je objavlia na društvenim mrežama američka virologinja dr. Angela Rasmussen iz Centra za globalno zdravlje i sigurnost sveučilišta Georgetown.

Virusom protiv virusa

Sputnjik V. je, baš kao i preparati Astre Zeneca i Johnson & Johnson, takozvano vektorsko cjepivo. Kod pravilne uporabe su ta vektorska cjepiva veoma pouzdana i znatno jednostavnija nego genetski preparirana cjepiva koja moraju biti skladištena na veoma niskim temperaturama.

Kod vektorskog cjepiva bezopasni virusi - na primjer neaktivni virusi prehlade - prenose model tih bodljikavih bjelančevina s kojima se virus SARS-CoV-2 vezuje na ljudske stanice u tijelu. Tako naše tijelo "nauči" da je to nešto tuđe i samo stvara antitijela i specifične T-stanice, što je oboje važno za imunitet.

Zapravo je to uobičajeni postupak kod proizvodnje cjepiva da se kod tih "vektora" brišu geni E1 i E3 i time virus postaje neaktivan. Ali kod uzorka kojeg su ispitivali u Brazilu se čini da to nije bio slučaj - i ostaje pitanje je li to bila slučajnost ili nemar u proizvodnji.

image
Rusko cjepovo Sputnjik V. je odobreno u čitavom nizu zemalja. Ali nameće se pitanje: ima li više vrsta tog cjepiva različite kvalitete?
Deutsche Welle

Sputnjik "za siromašne"?

Već je ovog ožujka i u Slovačkoj bilo velike buke oko ruskog cjepiva. Kod ispitivanja u državnom Institutu za nadzor lijekova SUKL je ustanovljeno da 200.000 doza koje su stigle u tu zemlju nisu identične sa cjepivom Sputnjik V. koje su dobile druge zemlje ili o kojem je objavljena pozitivna studija u časopisu The Lancet. "Tom cjepivu je zajedničko samo ime na kutiji", zaključak je slovačke agencije.

Već i to je dovelo do velike svađe između Rusije i Slovačke čiji je ministar zdravstva na koncu morao dati ostavku. U međuvremenu je Rusija zatražila da joj se taj kontingent vrati.

I optužbe iz Brazila proizvođač Sputnjika V. naziva "Fake News": "Veliki farmaceutski protivnici Sputnjika V. se boje uspjeha, ali ne mogu naći slabosti pa su tako prisiljeni reagirati lažnim vijestima koje je lako demantirati", pišu na Twitteru.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
30. ožujak 2024 13:21