BUKTINJA PRIJETI

Brazil opet u vatri: Požari haraju najvećim tropskim močvarnim staništem u svijetu

Samo ove godine vatra je progutala već 10 posto površine Pantanala. Proglašeno je izvanredno stanje, na terenu su vojnici i vatrogasci
Pantanal, Brazil
 MAURO PIMENTEL/AFP

Brazilska vlada proglasila je u utorak izvanredno stanje u državi Mato Grosso do Sul zbog požara u Pantanalu, najvećem tropskom vlažnom području u svijetu.

Agencije za zaštitu okoliša, vojnici i lokalne vatrogasne postrojbe nastoje obuzdati plamenu stihiju.

Proglašenjem izvanrednog stanja, pogođena država primit će sredstva iz savezne blagajne kako bi što brže stavila stanje pod kontrolu, no zasad nije poznato koliko će ta pomoć iznositi i kad će je primiti.

Između siječnja ove godine i sredine rujna zabilježeno je 14.489 izvora vatre, dok je u istom razdoblju prošle godine taj broj iznosio 4669. Požari su samo ove godine progutali već 10 posto površine Pantanala.

Prema brazilskim medijima, požarima je trenutačno zahvaćeno područje veličine Izraela.

image
Pantanal, Brazil
MAURO PIMENTEL/AFP

Tlo u Pantanalu je tako suho da je dovoljna samo jedna iskra da pokrene požar. Paljenje je također najlakši i najjeftiniji način za vlasnike malih farmi da iskrče polja i pripreme za ih za sadnju, no ponekad to izmakne kontroli i nastanu veliki požari.

Kao i Amazoni, Pantanalu prijeti opasnost od zauzimanja zemlje za ispašu stoke i sadnju soje.

Ta golema aluvijalna dolina proteže se od države Mato Grosso do Sul do brazilskih susjednih država Bolivije i Paragvaja. Čine ga sustav rijeka i jezera te je stanište jaguara, puma i kapibare, najvećeg svjetskog glodavca.

To je područje i dom stotina vrsta ptica, uključujući i najveću papigu hijacintnu aru, a bogato je i ribama.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 13:48