POGINULO 25 LJUDI

Brazil u šoku nakon masakra na ulicama Rija: ‘Razlozi racije su nevjerojatni, gotovo smiješni!‘

Policija je potvrdila kako je u obračunu poginuo jedan njihov službenik - policijski inspektor Andre Leonardo de Mello Frias
Prizori iz favele u kojoj je tijekom okršaja policije i bandi ubijeno 25 osoba
 Afp/Prodimedia/The Mega Agency

Tijekom policijske racije u faveli na području Jacarezinha u Rio de Janeiru ubijeno je najmanje 25 ljudi, uključujući i policajca, prenio je u četvrtak poslijepodne BBC.

Lokalni mediji objavili su kako je policija pokrenula operaciju nakon što je zaprimila dojavu o tome da trgovci drogom vrbuju djecu za svoje bande, koje sudjeluju u trgovini drogom, pljačkama, ubojstvima i otmicama.

U paljbi je stradalo i dvoje putnika u metrou - pogodili su ih meci, no srećom, preživjeli su.

Policija je pak potvrdila kako je smrtno stradao jedan njihov službenik - policijski inspektor Andre Leonardo de Mello Frias.

image
BRUNO CESAR/AFP

Prema lokalnim medijima, neki od osumnjičenih članova bande pokušali su pobjeći preko krovova nakon što je policija ušla u favelu, a užasnuti stanovnici pokušali su sačuvati živu glavu tijekom bjesomučne potjere.

Jedan od stanovnika favele pokazao je novinarima fotografiju krvavog poda u svojem domu. Na njemu je umrlo dvoje ljudi koji su bježali od policije pa "upali" u kuću.

image
Prizori s racije u faveli, članovi specijalne policije
Zumapress.com/Mega/The Mega Agency/Profimedia

- Ne mogu vam opisati koliko je to užasno. Nastojim prodati našu kuću čim prije možemo, više ne možemo živjeti ovdje - kazao je ovaj anonimni stanovnik favele.

Drugi stanovnici favele su se pak požalili da im je policija zaplijenila mobilne telefone i optužila ih da su dojavili članovima bande da se sprema racija.

image
BRUNO CESAR/AFP

Profesor sociologije Ignacio Cano s Instituta za analizu nasilja na Sveučilištu Rio State poručio je da su razlozi koje je policija istaknula kao povod racije - smiješni.

- Oni se sad kako čude da dileri regrutiraju djecu i tinejdžere da prenose drogu je gotovo smiješno. Pa svi znaju da te bande koriste maloljetnike. Da to istakneš kao glavni razlog za ovakvu raciju je nevjerojatno, pravi vic.

image
Prizori s racije u faveli, članovi specijalne policije
Jose Lucena/Zuma Press/Profimedia

Inače, Rio de Janeiro jedna je od najnasilnijih brazilskih regija, a brojna područja su pod kontrolom okorjelih kriminalaca, od kojih su mnogi povezani s moćnim bandama koje se bave trgovinom drogom.

Sigurnosne snage u Brazilu često su kritizirane zbog pretjerane uporabe sile protiv civilnog stanovništva tijekom svojih protukriminalnih operacija u većim gradovima zemlje.

image
Mauro Pimentel
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 03:54