UOČI IZBORA 2022.

Brazilski Kongres odbio Bolsonarov ustavni amandman o načinu glasovanja

Namjera mu je bila uvesti papirnate glasačke listiće za izbore 2022., zbog nedokazanih navoda o prevari putem elektroničkog sustava.
Jair Bolsonaro
 Evaristo Sa/AFP

Donji dom brazilskog Kongresa nije podržao plan desničarskog predsjednika Jaira Bolsonara o promjeni glasačkog sustava uoči predsjedničkih izbora koji će biti održani sljedeće godine.

Za ustavni amandman glasalo je 229 predstavnika, 218 je bilo protiv, a jedan je bio suzdržan. Nekoliko desetina predstavnika zakonodavne vlasti nije nazočilo glasovanju, a da bi amandman prošao trebalo je sakupiti tri petine glasova svih zastupnika. Na kraju je prijedlog koji je imao predsjednikovu podršku 'ostao kratak' za 79 glasova.

Nekoliko sati uoči glasovanja, na ulicama Brazilije pojavili su se pripadnici brazilskih mornaričkih snaga i pokazali raskoš svog naoružanja. Pripadnici svih političkih opcija nazvali su paradu mornaričkih tenkova, amfibija i drugih oklopnih vozila oblikom uznemiravanja nekoliko sati prije nego što će se morati izjasniti o ustavnom amandmanu koji je dobio Bolsonarovu podršku.

Iz brazilske mornarice su poručili da je parada planirana davno prije nego što se znalo kad će donji dom Kongresa imati zakazano glasovanje te da je cilj bio pozvati predsjednika na godišnju vojnu vježnu koja je predviđena za nedjelju.

Brazil je druga zemlja na svijetu po smrtnosti od Covida-19, a Bolsonarova popularnost je već odavno u padu. Njegova je namjera bila uvesti papirnate glasačke listiće za izbore 2022., a ta je njegova inicijativa bila zasnovana na nedokazanim tvrdnjama o prevari putem brazilskog elektroničkog glasačkog sustava.

Proteklih je tjedana aktualni predsjednik prijetio da neće priznati rezultate sljedećih presjedničkih izbora na kojima bi prema anketama trebao doživjeti poraz od bivšeg predsjednika Luiza Inacija Lule da Silve, koji je predstavnik ljevice. Ni Bolsonaro, ni Lula još nisu istaknuli svoju kandidaturu.

Bolsonaro je paradu pratio okružen zapovjednicima oružanih snaga. Slike tenkova na ulici ispred predjedničke palače nisu ostavili dobar dojam na Brazilce, jer se mnogi još uvijek sjećaju doba od 1964. do 1985., kad su živjeli pod vojnom diktaturom.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. listopad 2021 00:30