JAIR BOLSONARO

Brazilski predsjednik razvodnio zakon o obveznom nošenju maski, evo koje odredbe je odbacio

Bolsonaro odbija uvidjeti razmjere epidemije i odbacuje covid-19 kao ‘slabu gripu‘ te oklijeva u provođenju restriktivnih mjera
Jair Bolsonaro 
 EVARISTO SA/AFP

Brazilski predsjednik Jair Bolsonaro razvodnio je zakon o obveznom masovnom nošenju zaštitnih maski za lice kako bi se spriječilo širenje koronavirusa, prema službenom vladinom listu Diario Official.

Odobrio je zakon o nošenju zaštitnih maski za lice u javnosti, no izbacio je odredbe o obveznom nošenju maski na mjestima poput škola, prodavaonica ili crkvi.

Prema predsjedničkoj palači formulacija koja uključuje "zatvorena mjesta na kojima se ljudi okupljaju" mogla bi voditi u ograničavanje ljudskih prava.

Bolsonaro tvrdi da bi to otvorilo mogućnost da se nekoga kazni zbog nenošenja maske u vlastitom domu.

S obzirom na to da nije mogao promijeniti dio zakonske odredbe o obveznom nošenju maski, izbrisao je čitavu odredbu.

Brazilski parlament sad ima 30 dana da razmotri Bolsonarove prigovore i odluči hoće li poništiti njegov veto. Taj zakon ne utječe na lokalne propise o nošenju maski.

Više od 1,5 milijuna Brazilaca pogođeno je koronavirusom, a više od 63 tisuće je umrlo.

Bolsonaro odbija uvidjeti razmjere i težinu epidemije u svojoj zemlji i odbacuje covid-19 kao "slabu gripu" te oklijeva u provođenju mjera za zaustavljanja širenja bolesti. Stoga su guverneri i gradonačelnici sami uveli mjere, no mnoge su u međuvremenu ublažene.

U Rio de Janeiru posjetitelji su nahrupili u barove i restorane nakon njihova ponovnog otvaranja u četvrtak.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 17:41