KONAČNI PORAZ

Brazilski sud odbacio Bolsonarovu žalbu na rezultate izbora: ‘Potpuno je neutemeljena‘

Bolsonarova Liberalna stranka je podnijela žalbu kojom je dovela u pitanje izborne rezultate, tvrdeći da neki strojevi za brojenje glasačkih listića nisu bili ispravni

Jair Bolsonaro

 Evaristo Sa/Afp

Čelnik brazilskog izbornog suda Alexandre de Moraes odbacio je u srijedu žalbu stranke predsjednika Jaira Bolsonara na rezultate izbora koje je njegov suparnik tijesno odobio, pokazuju sudski dokumenti.

Moraes, ujedno sudac vrhovnog suda, također je Bolsonarovoj stranci naredio da plati novčanu kaznu zbog neutemeljene žalbe.

Bolsonarova Liberalna stranka je podnijela žalbu kojom je dovela u pitanje izborne rezultate, tvrdeći da neki strojevi za brojenje glasačkih listića nisu bili ispravni, pa te listiće ne bi trebalo uvažiti.

Politički analitičari i stručnjaci za izbore upozoravali su da žalba nema nikakve osnove, iako je i dalje mogla mobilizirati pristaše koji su prosvjedovali zbog Bolsonarova poraza.

Cestovne prepreke koje su u Brazilu postavili gotovo su nestale početkom studenoga i tek desetak najupornijih nastavilo je demonstrirati pred vojarnama.

Bolsonaro, krajnji desničar, još nije čestitao na pobjedi ljevičaru Luizu Inaciju Luli da Silvi koji bi 1. siječnja 2023. trebao preuzeti dužnost.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
07. veljača 2023 09:11