PRIJETNJA DRUŠTVU

Breivik traži da ga se uvjetno pusti na slobodu, psihijatrica: ‘Jednako je opasan kao i prije 10 godina‘

On još uvijek pati od asocijalnih, histrionskih i narcističkih poremećaja ličnosti, rekla je o neonacistu osuđenom na 21 godinu zatvora

Anders Behring Breivik 

 Ole Berg-Rusten/NTB/AFP

Anders Behring Breivik, koji traži da ga se uvjetno pusti na slobodu nakon što je odslužio samo 10 godina zatvora zbog najkrvavijeg oružanog napada u mirnodopskoj povijesti Norveške, jednaka je opasnost za društvo kao i prije, ocijenila je u srijedu na sudu psihijatrica.

- Rizik od budućih nasilnih djela nije se promijenio od 2012. i 2013. kad sam dala svoje prve procjene - rekla je Randi Rosenqvist, koja je u zadnjih deset godina nekoliko puta procjenjivala Breivika.

Neonacist Breivik osuđen je 2012. na 21 godinu zatvora, što se može produljiti sve dok ga se bude smatralo prijetnjom.

On je na saslušanju rekao da se distancirao od nasilja i da želi da ga se pusti na slobodu pošto je odslužio minimalnih 10 godina zatvora.

Breivik još uvijek pati od "asocijalnih, histrionskih i narcističkih" poremećaja ličnosti, ustvrdila je psihijatrica na okružnom sudu u Telemarku.

Ona je govorila drugoga dana saslušanja, koje se iz sigurnosnih razloga održava u sportskoj dvorani zatvora Skien u kojemu se Breivik nalazi.

Nema jamstava

Breivik, krajnje desni ekstremist, detonirao je 22. srpnja 2011. kamion-bombu u blizini vladinih ureda u Oslu, pri čemu je poginulo osmero ljudi, a potom je ustrijelio još 69 ljudi, većinom tinejdžera, u ljetnom kampu za mladež Laburističke stranke na otoku Utøyji.

Svjedočenje psihijatrice Rosenqvist, jedine stručnjakinje pozvane da svjedoči na ovom saslušanju, smatra se ključnim za odluku o tome hoće li Breivik biti pušten na uvjetnu slobodu, što većina stručnjaka u ovom trenutku smatra jako malo vjerojatnim.

Breivik je saslušanje u srijedu pratio mirno, ali je povremeno zatresao glavom dok je govorila Rosenqvist.

Požalio se sudu na uvjete života u zatvoru, kazavši da ga se tretira "kao životinju", bez dovoljno kontakta s vanjskim svijetom.

Na raspolaganju su mu tri zatvorske ćelije i može koristiti televizor s DVD-om, igraću konzolu i pisaći stroj.

Godine 2016. uspio je postići da se norvešku državu na sudu proglasi krivom za "nehuman" i "ponižavajući" tretman jer je bio izoliran od drugih zatvorenika. Presuda je poništena u žalbenom postupku.

- Netko tko je osuđen za kriminalno djelo nikad ne može zajamčiti da ga neće ponoviti jer to ovisi o društvu i hoće li mu ono pružiti drugu šansu ili ne - rekao je pred troje sudaca, upitan da dokaže kako više nije nasilan militant kako se tvrdi.

Njegov zahtjev za prijevremenim puštanjem na slobodu zabrinuo je obitelji žrtava i preživjele, koji se boje da bi mogao iskoristiti saslušanje, koje uživo prenosi nekoliko medija, za širenje svoje ideološke propagande.

To se i obistinilo jer je Breivik salutirao kao nacist te održao dug i zbrkan govor o bjelačkoj nadmoći i nacionalsocijalizmu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2023 11:21