POSLOVNI ZAOKRET

Brend vrijedan milijarde povlači nezapamćen potez: ‘Sva naša zarada odsad ide u borbu protiv klimatskih promjena‘

Želi osigurati da se novac koji generira troši u točno određene svrhe umjesto da od njega profitiraju pojedinci.

Yvon Chouinard

 Ben Gabbe/Getty Images/Profimedia/Ben Gabbe/Getty Images/Profimedia

Sav prihod poznatog brenda odjeće za vanjsku upotrebu Patagonia od sad nadalje bit će namijenjen borbi protiv klimatskih promjena, najavio je to u srijedu osnivač tvrtke i bivši penjač Yvon Chouinard.

Predstavio je plan prema kojemu svoju iznimno vrijednu tvrtku, umjesto da je proda nekom privatnom investitoru, namjerava prebaciti na zakladu ili neprofitnu organizaciju čime će osigurati da se novac koji generira troši u točno određene svrhe umjesto da od njega profitiraju pojedinci.

"Umjesto privatizacije može se reći da smo odabrali svrhovitost. Nećemo je pretvoriti u izvor prihoda za ionako ultra-bogate nego ćemo uz pomoć nje zaštititi ono što nam omogućava da živimo dobro, a to je priroda", kazao je 83-godišnji Chouinard te nadodao kako je zainteresiran napraviti poseban model vlasništva nad tvrtkom umjesto da je prepusti privatnom vlasniku koji bi potencijalno mogao ugroziti njene vrijednosti.

image

Dućan Patagonije u New Yorku

Michael M. Santiago/Getty Images/Profimedia/Michael M. Santiago/Getty Images/Profimedia

Procjene kažu kako je Patagonia vrijedna oko 3 milijarde dolara te će zahvaljujući ovom potezu vlasnika uskoro početi funkcionirati poput zaklade.

"Prošlo je 50-ak godina otkako smo krenuli s projektom odgovornog poslovanja, ali još smo na početku. Ukoliko želimo sačuvati planet narednih 50 godina moramo pokušati napraviti sve što je u našim mogućnostima da to i postignemo. Ovo je jedan od načina kako se to može napraviti", kazao je Chouinard.

Svi prihodi kompanije koji se u budućnosti neće reinvestirati u biznis, bit će utrošeni u svrhu očuvanja okoliša, a tvrtka procijenjuje da je to iznos od 100 milijuna dolara godišnje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. travanj 2024 11:39