TEŠKI PREGOVORI

Brexit opet na rubu propasti: Francuska će staviti veto na bilo koji dogovor koji ne bude u njezinu interesu

Svi dostupni izvori navode da će se pregovori nastaviti i tijekom vikenda, a nije isključeno da potraju i do summita EU
Emmanuel Macron
 Thomas Samson/POOL/AF

U tekstu o Brexitu, koji je objavljen jučer ujutro, londonski The Times navodi kako su pregovori ušli u "jedanaesti sat". To je ozbiljno umanjivanje problema jer se za vrijeme, koje je važan element pregovora, može slobodno parafrazirati naslov poznate pjesme: "Već je dvanaest sati". Ujedinjena Kraljevina izlazi iz trgovinskog sporazuma s EU 31. prosinca, sa sporazumom ili bez njega.

U četvrtak je došlo do novih pregovaračkih problema za koje London, razumljivo, optužuje Bruxelles. Odgovor je došao iz Pariza. "Francuska će staviti veto na svaki trgovinski sporazum između Ujedinjene Kraljevine i Europske unije koji ne poštuje njezine interese", rekao je jučer francuski državni tajnik za europske poslove Clément Beaune. "Moramo sami procijeniti ovaj sporazum, to je normalno.

To dugujemo Francuzima, dugujemo našim ribarima i ostalim gospodarskim sektorima", dodao je Beaune. I ponovio tezu koju je Reuters objavio u srijedu 2. prosinca: glavni europski pregovarač Michel Barnier rekao je veleposlanicima država članica EU u srijedu da se pregovori o budućim odnosima s Londonom približavaju prijelomnoj fazi, a oni su ga pozvali da u žurbi ne pristane na loš dogovor.

Ribarenje i potpore

Prema dosad dostupnim informacijama, i dalje se pregovori vode oko tri ključne teme: ribarenja u britanskim vodama (ribarstvo čini samo 0,03 posto britanskoga BDP-a prema podacima za 2019., ali je emotivno pitanje.

Mnogi pobornici Brexita smatraju ga simbolom obnove suvereniteta. S preradom ribe i školjaka sektor čini 0,1 posto britanskoga BDP-a), pravednog tržišnog natjecanja, što se primarno odnosi na pitanje državnih potpora, i rješavanja budućih sporova. Reuters je jučer ujutro objavio da je dobio informaciju od neimenovanog dužnosnika EU da je sporazum pred vratima.

Ta je ista osoba rekla kako je London odlučio koristiti spinove u cilju ostvarenja ustupaka od Unije i da u tom svjetlu treba gledati informaciju iz britanske vlade prema kojoj je Bruxelles postavio nove uvjete u završnom dijelu pregovora. U prilog stavovima europskog dužnosnika ide i vijest da je britanska vlada odlučila idući tjedan nastaviti s procedurom donošenja dvaju prijedloga zakona koji bi prekršili odredbe Sporazuma o razdruživanju.

To je objavljeno u četvrtak i sasvim je razumljivo da je negativno utjecalo na stajališta europskih pregovarača i zemalja članica koje mogu najviše izgubiti u slučaju izlaska Britanije bez trgovinskog sporazuma. Gornji dom britanskog parlamenta izglasao je prošli tjedan uklanjanje odredbi iz Zakona o unutarnjem tržištu koji krši međunarodno pravo, no vlada ga ipak u ponedjeljak planira vratiti pred zastupnike donjeg doma.

Vlada Borisa Johnsona uvodi i novi zakonski prijedlog o oporezivanju koji bi se trebao primjenjivati nakon isteka prijelaznog razdoblja, a smatra se da taj prijedlog sadrži odredbe koje poništavaju dijelove sporazuma o Sjevernoj Irskoj iz Sporazuma o razdruživanju. Svi dostupni izvori navode da će se pregovori nastaviti i tijekom vikenda, a nije isključeno da potraju i do summita EU koji će se održati 10. i 11. prosinca, u četvrtak i petak.

"Mi smo neovisni"

Britanski izvori još od četvrtka navečer otvoreno optužuju Francusku da želi ostvariti maksimum kad je riječ o ribolovu i da je svjesno srušila sve što je dosad dogovoreno. Alok Sharma, ministar za poslovanje, izjavio je za Times Radio da je prioritet Velike Britanije uvijek bio izlazak iz Brexita kao "suverena i neovisna nacija" i "to je baza na kojoj će sporazum biti definiran". Dodao je da je vlada "predana postizanju sporazuma, ali vremena je malo. Temeljna je poanta - želim ovo učiniti vrlo, vrlo jasnim vašim slušateljima - to što smo cijelo vrijeme govorili... da želimo da EU prihvati da je Velika Britanija suverena i neovisna nacija".

U međuvremenu se oglasio i irski ministar vanjskih poslova Simon Coveney koji je apelirao na Francusku da ne sprečava sklapanje dogovora jer bi se njegova zemlja mogla naći "pod unakrsnom vatrom". A zatim je Neale Richmond, političar iz stranke Fine Gael iz koje je i ministar vanjskih poslova, rekao kako Francuska ne opstruira sporazum, nego želi da on bude što bolji.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 10:19