PRESLAGIVANJE

Brexit svrgnuo London s europskog financijskog trona: Evo koja je EU burza preuzela vodstvo

Na londonskoj je burzi dnevni promet u prvom ovogodišnjem mjesecu pao na prosječnih 8,6 milijardi eura
London
 Tolga Akmen/AFP

Amsterdam je u siječnju bio sjedište najdinamičnije trgovine dionicama u Europi, svrgnuvši s trona London, koji su sustigle posljedice brexita, pokazuju u četvrtak objavljeni podaci.

Dnevni je promet u trgovini dionicama na Euronextovoj burzi u Amsterdamu i nizozemskim podružnicama CBOE Europea i Turqoisea u siječnju iznosio 9,2 milijarde eura, pokazuju podaci CBOE Global Marketsa, u koje je uvid dobila agencija dpa.

Iznos je četiri puta veći nego u prosincu 2020.

Na londonskoj je burzi dnevni promet u prvom ovogodišnjem mjesecu pao na prosječnih 8,6 milijardi eura, nakon što je Velika Britanija 31. siječnja 2020. napustila jedinstveno tržište Europske unije.

Na trećem je mjestu burza u Parizu s prosječnim dnevnim prometom u siječnju od šest milijardi eura, na četvrtom je frankfurtsko tržište s 5,8 milijardi, a na petom milansko s 2,6 milijarde eura.

London bi mogao smanjiti zaostatak za Amsterdamom budući da se prošlog tjedna ponovo počelo trgovati švicarskim dionicama. U lipnju 2019., kada je trgovina obustavljena, prosječni je promet iznosio 250 milijuna dnevno, a očekuje se da bi mogao porasti prema milijardu eura.

U 2020. prosječni je dnevni promet u trgovini dionicama na londonskoj burzi iznosio 17,5 milijardi eura, što joj je osiguralo status vodećeg tržišta u Europi, Na drugom je mjestu bio Frankfurt s 5,9 milijardi, dok je Amsterdam bio na šestom s 2,6 milijardi eura, navodi CBOE.

Nakon izlaska Britanije iz EU trgovina dionicama u vrijednosti oko 6,5 milijardi eura dnevno preselila je iz Londona u Europu buući da dvije strane nisu postigle dogovor o financijskim uslugama.

Financijske institucije EU više ne mogu trgovati dionicama u Londonu jer Bruxelles više ne priznaje britanske burze i trgovinske kuće, objašnjava dpa.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. svibanj 2024 01:25