OZBILJAN PROBLEM

Brexit uništio poslovanje dvorca iz ‘Downton Abbeyja‘: ‘Više ne organiziramo vjenčanja, nedostaje nam radnika‘

Highclere je prestao nuditi i popodnevni čaj zbog nedostatka osoblja, a i suvenirnica je prestala isporučivati u zemlje EU

Fiona Carnarvon u dvorcu Highclere

 Airbnb/ Mega/The Mega Agency/Profimedia/Airbnb/ Mega/the Mega Agency/profimedia

To je problem s kojim bi batler "Downton Abbeyja" mogao suosjećati - dvorac Highclere u južnoj Engleskoj, gdje je snimana drama iz početka 20. stoljeća o životima aristokrata i njihovih sluga, suočava se s ozbiljnom pomanjkanjem osoblja.

Manjak radnika iz Europske unije razlog je zbog kojeg je vlasnica Fiona Carnarvon obustavila glavnu djelatnost dvorca, organiziranje većih vjenčanja.

"Ne možemo više ponuditi veća vjenčanja zbog Brexita", rekla je Carnarvon, grofica koja je vlasnica Highclerea sa suprugom, osmim grofom od Carnarvona.

"Nema osoblja", rekla je sjedeći u viktorijanskom dvorcu koji se nalazi na imanju od 5000 hektara.

Nekad se u sezoni održavalo oko 25 vjenčanja s više od 100 uzvanika. Vjenčanja s dvadesetak uzvanika i dalje su moguća, ali su mnogo manji dio posla.

image

Dvorac Highclere

Steve Parsons/Pa Images/Profimedia/Steve Parsons/pa Images/profimedia

Prihodi od drugih dijelova poslovanja Highclerea, kao što je njegova suvenirnica, također su pali, za što Carnarvon kaže da odražava ne samo Brexit, već i udar na ugostiteljsku industriju zbog covida-19 i porasta životnih troškova.

Highclere je prestao nuditi i popodnevni čaj zbog nedostatka osoblja, a suvenirnica je prestala isporučivati u zemlje EU, što je bilo oko trećine ukupnog poslovanja trgovine, zbog povećanih troškova kurirske službe i administracije nakon izlaska iz EU-a, kaže Carnarvon.

Ključna radna snaga studenata iz EU-a, koji pohađaju sveučilišta u Britaniji, a koji su bili dostupni za rad tijekom vjenčanja, više nije dostupna, rekla je Carnarvon.

Broj studenata iz EU-a koji su primljeni na britanska sveučilišta pao je 50 posto u 2021., a prijave su pale 40 posto, djelomično zbog neizvjesnosti koju je stvorio Brexit, priopćila je prošle godine služba za upis na sveučilišta UCAS.

Otkako je napustila Europsku uniju, Britanija se suočila s nedostatkom radnika u različitim područjima kao što su proizvodnja, građevinarstvo i logistika.

Budući da se Britanija i dalje može pohvaliti višom stopom zaposlenosti i nižom nezaposlenošću od većine zemalja EU-a, poslovne grupe tjeraju vladu da ublaži imigracijska pravila nakon Brexita.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 17:05