NOVI PLAN

Brine ih delta soj: Bijela kuća šalje posebne timove za suzbijanje žarišta diljem SAD-a

Prosječni sedmodnevni broj slučajeva bolesti covid-19 u SAD-u porastao je za deset posto u odnosu na tjedan ranije
Ilustracija
 Steven Saphore/AFP

Bijela kuća objavila je u četvrtak da će poslati posebne timove na žarišta diljem Sjedinjenih Država radi borbe protiv vrlo zarazne delta varijante koronavirusa, pri čemu je Amerikancima koji nisu cijepljeni uputila hitan poziv da to učine.

Viši savjetnik u Bijeloj kući zadužen za borbu protiv covida-19 Jeffrey Zients rekao je novinarima da će timovi biti spremni ubrzati opskrbu potrebnom opremom za testiranje, kao i ojačati terapijsku njegu u zajednicama koje su zabilježile porast slučajeva zaraze koronavirusom.

Prosječni sedmodnevni broj slučajeva bolesti covid-19 u SAD-u porastao je za deset posto u odnosu na tjedan ranije, izvijestila je u utorak direktorica američkog Centra za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) Rochelle Walensky.

Istaknula je da zaraznija delta varijanta koronavirusa, koja je prvi put otkrivena u Indiji, postala druga najrasprostranjenija varijanta koronavirusa u Sjedinjenim Državama.

"Jasno je da su zajednice u kojima ljudi nisu cijepljeni i dalje ranjive", izjavila je Walensky, dodajući kako je u oko tisuću okruga u SAD-u stopa cijepljenih ispod 30 posto.

Zients je rekao da će savezne službe pomagati zajednicama dodatnim angažiranjem zdravstvenog osoblja, a CDC će im pružati pomoć u suzbijanju potencijalnih širenja zaraze.

Sjedinjene Države i dalje su svjetski lider u cijepljenju protiv covida-19, s više od 180 milijuna građana koji su primili barem jednu dozu cjepiva.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
02. prosinac 2023 19:13