NEPREGLEDNA MASA

Britanci čekaju u redu 16 sati kako bi se oprostili od voljene kraljice, oduševljeni su: ‘Ma, fantastično!‘

Britanska vlada obavijestila je građane da je očekivano vrijeme čekanja u redu oko 16 saTI

Britanci čekaju u redu da se oproste s kraljicom

 Charlie Varley/SIPA/Profimedia

Nepregledna masa Britanaca čekala je u subotu u kilometarskom redu kako bi se osobno oprostili od preminule kraljice Elizabete II., čiji je lijes s kraljevskom krunom na pokrovu izložen na podiju u Westminsteru.

Britanska vlada u subotu je oko podneva obavijestila građane da je očekivano vrijeme čekanja u redu, koji se protezao više kilometara kroz Southwark Park, oko 16 sati. Za tisuće Britanaca radilo se o minornoj neugodnosti, koju trebaju pretrpjeti kako bi uputili svoj posljednji pozdrav voljenom monarhu, jedinoj čelnici države za koju je većina građana Ujedinjene Kraljevine ikad znala za svojeg života.

"Kretali smo se oko pedeset metara svaki sat", opisala je na Twitteru Jules Birkby, koja je sa svojom majkom doputovala iz Leedsa i čekala više od 16 sati na ulazak u Westminstersku kapelu. "Bilo je fantastično. Red nas je upoznao s brojnim super ljudima: smijali smo se, plakali i bodrili jedni druge. Premda smo došli u egzistencijalnu krizu oko pet ujutro, progurali smo kroz nju uz šalicu toplog čaja, i sve je opet bilo u redu".

image

Red za oproštaj od kraljice Elizabete II.

Stephane De Sakutin/Afp

Ipak, dobivali su i čudne poglede od ljudi koji su išli na posao. "Gledali su nas s mješavinom divljenja, nevjerice i žaljenja", kazala je Birkby, čija su iskustva prenijeli i britanski mediji.

London je u subotu bio premrežen kilometrima televizijskih kabela, a gotovo svi reporterski kombiji bili su iznajmljeni brojnim međunarodnim medijima koji će uživo prenositi pogrebnu povorku kraljice Elizabete.

Svi vodeći britanski televizijski mediji - BBC, ITV i Sky News - postigli su dogovor o dijeljenju svoje opreme, kako bi zajednički mogli prenijeti snimku cijele procesije, koja počinje u ponedjeljak, u 11 sati prema lokalnom vremenu. U službenom dijelu povorke sudjelovat će i 17 od 23 vojnika i civila koji su od kraljice dobili najviše državne počasti - Viktorijin i Georgeov križ.

image

Red za oproštaj od kraljice Elizabete II.

Stephane De Sakutin/Afp

Nakon što je novi kralj, Charles III. bio dio svečane straže oko kraljičinog lijesa u petak, u subotu je organizirana svečana straža kraljičinih unuka - svih osmero - koja se trebala održati u večernjim satima.

Prema protokolu, novi prijestolonasljednik, princ William od Walesa trebao je stajati na čelnoj poziciji na podiju, uz uzglavlje lijesa, dok je njegov brat, vojvoda Harry od Sussexa, trebao stajati na suprotnoj strani, uz podnožje.

image

Red za oproštaj od kraljice Elizabete II.

Stephane De Sakutin/Afp

Iako Harry više nije djelatni član kraljevske obitelji, na izričiti zahtjev njegova oca, kralja Charlesa, iznimno mu je dopušteno da u svečanoj straži sudjeluje u svojoj vojnoj uniformi, isto kao i njegov brat. Harry je veteran britanske vojske, koji je služio kao pilot helikoptera u Afganistanu, a iz vojske se povukao s najnižim činom višeg časnika u svim rodovima vojske - kao pješadijski bojnik, mornarički kapetan korvete, te vođa eskadrile Kraljevskog ratnog zrakoplovstva.

Ostali unuci Elizabete - djeca princeze Anne, Peter Phillips i Zara Tindall; djeca princa Andrewa, princeza Beatrice i princeza Eugenie; te djeca princa Edwarda, Louise i James Mountbatten-Windsor - nosit će crna svečana odijela s dekoracijama.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 08:54