NOVI ZAPLET

Britanci deklasificirali tajni dokument: ‘Moskva želi zbaciti vlast i ovog čovjeka postaviti za novog lidera Ukrajine!‘

Britansko ministarstvo vanjskih poslova nije pružilo dokaze za svoje optužbe koje dolaze u vrijeme pojačanih tenzija

Boris Johnson i Jevhen Murajev

 AFP, Youtube

Velika Britanija povukla je krajnje neobičan potez deklasificiravši tajno obavještajno izvješće kako bi optužila u subotu Kremlj da pokušava postaviti proruskog vođu na čelo Ukrajine, tvrdeći da su ruski obavještajci u sklopu plana za invaziju već bili u kontaktu s nekim bivšim ukrajinskim ministrima.

Britansko ministarstvo vanjskih poslova nije pružilo dokaze za svoje optužbe koje dolaze u vrijeme pojačanih tenzija između Rusije i zapada dok Rusija gomila vojne snage blizu granice s Ukrajinom i tvrdi da ne namjerava izvršiti napad na tu bivšu sovjetsku republiku.

Ministarstvo je priopćilo da raspolaže informacijama po kojima ruska vlada želi postaviti proruskog vođu u Kijevu dok razmatra hoće li napasti i zauzeti Ukrajinu te da se potencijalnim kandidatom za čelnika proruskog vodstva smatra bivšeg ukrajinskog parlamentarca Jevhena Murajeva.

Jevhen Murajev vlasnik je poznatog TV kanala koji otvoreno podržava Kremlj, a kandidirao se za predsjednika Ukrajine 2019. godine, no odustao je od utrke u korist drugog kandidata s podrškom iz Kremlja. U subotu navečer Murajev je odbacio optužbe nazvavši ih "glupima i apsurdnima", istaknuvši da je i sam bio žrtva ruskih sankcija.

- Možda sam nešto propustio, ali Rusija ima drugog kandidata pa čak to niti ne krije. Ja sam domoljub, rekao je za Telegraph.

image

Boris Johnson

Jessica Taylor/AFP

Analitičari sugeriraju da bi pravi kandidat Kremlja mogao biti Viktor Medvedčuk, ukrajinski oligarh kojega s Putinom veže i kumstvo. Telegraph nije uspio kontaktirati Medvedčuka.

Podjarmljivanje Ukrajine

Britanska šefica diplomacije Liz Truss rekla je da informacije koje objavljuje osvjetljavaju "opseg ruske aktivnosti osmišljene da bi podjarmile Ukrajinu" i "daju uvid u razmišljanje Kremlja".

"Nećemo tolerirati zavjeru Kremlja za postavljanje proruskog vodstva u Ukrajinu", napisala je Truss na Twitteru, poručivši da bi vojni upad u Ukrajinu bio ogromna strateška pogreška s ozbiljnim troškovima.

- Rusija mora okončati kampanju agresije i dezinformacija i izabrati diplomaciju, dodala je Truss.

Britanske optužbe dolaze dan nakon što američki državni tajnik Antony Blinken i šef ruske diplomacije Sergej Lavrov nisu postigli veći napredak na pregovorima o Ukrajini u Ženevi iako su se složili nastaviti razgovore kako bi pokušali riješiti krizu koja je potaknula strah od vojnog sukoba.

Britanski dužnosnici također su naveli imena četiri bivša ukrajinska ministra koja su navodno bila u dosluhu s ruskim obavještajnim časnicima. Riječ je o Sergiju Arbuzovu, Andriju Klujevu, Vladimiru Sivkoviču i Mikoli Azarovu, koji je bio ukrajinski premijer od 2010. do 2014. godine, navodi Telegraph.

Premijer Boris Johnson vjeruje da paket sankcija prema Rusiji mora uključivati plinovod Sjeverni tok 2 između Rusije i Njemačke, te se očekuje da će razgovarati s čelnicima G7 oko konačnog dogovora za ciljane mjere protiv oligarha koji podržavaju ruskog predsjednika.

image

Ukrajinska vojska u Luganskoj oblasti

Anatolii Stepanov/AFP

Izvori bliski britanskom premijeru rekli su kako je on zabrinut da neki svjetski čelnici "možda neće cijeniti sve lošiju sliku na ukrajinskoj granici ili u potpunosti shvatiti rizike koje predstavlja agresivna Rusija".

Izuzetno opasno

Izvor iz britanske vlade rekao je da Johnson situaciju smatra 'izuzetno opasnom' te poziva europske kolege da se ujedine sa SAD-om i zajednički suprotstave ruskoj agresiji.

- Njegova je odlučnost očvrsnula od zadnjeg razgovora s Putinom u prosincu, ali smatra da je jedinstvo Zapada ključno kada je Rusija u pitanju. U bliskom je kontaktu s ukrajinskim predsjednikom Vladimirom Zelenskim i drugim zapadnim čelnicima, rekao je izvor.

- Cijela britanska vlada pojačava pripreme. odjeli i sigurnosne službe održavaju i po nekoliko koordinacijskih sastanaka dnevno kako bi pronašli odgovor na aktualnu prijetnju i pripremili se za bilo kakvu eskalaciju, dodao je izvor.

U subotu su britanske vlasti svojim građanima savjetovale da izbjegavaju putovanja u Ukrajinu, a od britanskih državljana u toj zemlji zatražili su da registriraju svoju nazočnost u Ukrajini. Izdali su i preporuke o izbjegavanju putovanja u Donjecku i Lugansku oblast te na Krim.

Američka evakuacija

Američki State Department u subotu je naredio osoblju veleposlanstva u Kijevu da započne s evakuacijom, a još ranije su preporučili svojim državljanima da izbjegavaju putovanje u Ukrajinu.

Stručnjaci za sigurnost ocijenili su da su obavještajni podaci, ako su točni, ukazali na 'najmračniji od svih scenarija', odnosno na rusku 'strategiju potpunog obezglavljivanja' te su odluku Britanaca da je objave opisali kao pokušaj diskreditacije sudionika te rabote.

- Ovakva vrsta zavjere je vrlo zabrinjavajuća. Ukrajinski narod ima suvereno pravo odrediti svoju budućnost, a mi stojimo uz naše demokratski izabrane partnere u Ukrajini, poručila je glasnogovornica Vijeća za nacionalnu sigurnost pri Bijeloj kući.

Očekuje se da britanska ministrica vanjskih poslova Liz Truss u veljači posjeti Moskvu radi razgovora s ruskim kolegom Sergejem Lavrovom, izvijestila je u subotu novinska agencija RIA, pozivajući se na diplomatski izvor.

Rusko ministarstvo vanjskih poslova nije odmah odgovorilo na Reutersovu molbu da komentira informaciju, a britansko ministarstvo vanjskih poslova odbilo je komentirati je.

image

Ukrajinska vojska u Luganskoj oblasti

Anatolii Stepanov/AFP
image

Liz Truss

Ben Stansall/AFP

Visoki izvor iz britanskog ministarstva obrane u subotu je rekao da je i ruski ministar obrane Sergej Šojgu pristao na razgovor u Moskvi s britanskim kolegom Benom Wallaceom.

Protutenkovsko naoružanje

Podsjetimo, Britanija je u ponedjeljak objavila da je u Ukrajinu, koja nije članica NATO saveza, počela slati ​​protutenkovsko naoružanje kako bi toj državi pomogla u obrani od potencijalne ruske invazije.

- Johnson smatra da je situacija u Ukrajini najveći test za jedinstvo i odlučnost Zapada i NATO saveza u posljednjih nekoliko desetljeća. Iskreno, bilo bi naivno pretpostaviti bi Rusija mogla ustuknuti zbog promjena u arhitekturi europske sigurnosti, to je potpuno jasno zbog ponašanja Kremlja. Velika Britanija u suradnji s NATO-om i SAD-om radi na implementaciji politike dijaloga i odvraćanja, bira diplomatski put, ali priprema paket sankcija koje bi probile srce ruskog gospodarstva. Johnson ima vrlo jasan stav da države moraju imati slobodu prilikom izbora vlastite budućnosti te da se u pregovorima moraju čuti glasovi iz Istočne Europe, rekao je izvor.

Tom Tugendhat, britanski konzervativni parlamentarac i predsjednik parlamentarnog odbora za vanjske poslove, smatra da je današnja generacija po prvi put na rubu rata u Europi.

- Moramo biti snažni, ne da bismo prijetili Moskvi, već samo zato što ih snaga može zaustaviti, poručio je.

Telegraph ocjenjuje da je objavi obavještajnih podataka prethodila uska suradnja Velike Britanije i SAD-a na prikupljanju podataka i uklanjanju oznake tajnosti.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 23:40