ODGOĐENI ZBOG KORONE

Britanci glasali na izborima presudnim za Johnsona i budućnost Škotsku, rezultati danas i za vikend

Zahvaljujući uspješnoj kampanji cijepljenja protiv koronavirusa Boris Johnson se dobro drži u anketama
Izborno mjesto u Londonu
 Justin Tallis/AFP

Britanci su u četvrtak glasali na lokalnim izborima presudnim za premijera Borisa Johnsona i za budućnost Škotske, gdje se pristaše neovisnosti nadaju jasnoj pobjedi koja će im utrti put prema novom referendumu o samoodređenju.

Birališta su se zatvorila u 23.00 sata po srednjoeuropskom vremenu označivši početak brojenja glasova koje bi ipak moglo potrajati zbog restrikcija u vezi s pandemijom. Rezultati se očekuju u petak i tijekom vikenda.

Izbori, organizirani u četvrtak u Engleskoj, u Škotskoj i u Walesu, godinu dana pošto su zbog zdravstvene krize bili odgođeni, nazvani su "super četvrtkom" jer su najvažniji na lokalnoj razini od 1973.

Ovi izbori koji mogu biti presudni za budućnost Velike Britanije, ovisno o tome kakav će rezultat ostvariti škotski pristaše neovisnosti, ujedno su prva izborna provjera za Borisa Johnsona nakon njegove nadmoćne pobjede na parlamentarnim izborima 2019. zahvaljujući obećanju da će provesti brexit, koji je stupio na snagu.

"Ovo je velik dan", rekao je u četvrtak premijer u video poruci objavljenoj na Twitteru, pozivajući Britance da glasuju za njegovu konzervativnu stranku u utrci s oporbom koja, po njegovim riječima, "samo igra političke igre".

U petak rano ujutro s posebnom pažnjom će se iščekivati rezultati u Harlepoolu. Ta laburistička utvrda na sjeveroistoku Engleske koja je pretežito bila za brexit, mogla bi prijeći u ruke konzervativaca izborom novog zastupnika pošto je zastupnik na odlasku predao ostavku zbog optužbe za spolno uznemiravanje.

Bio bi to još jedan udarac Laburističkoj stranci pošto su konzervativci 2019. osvojili laburistički "crveni zid", područje stradalo zbog propasti industrije na sjeveru Engleske. A ujedno i neuspjeh za čelnika Keira Starmera: stranci su ovo prvi izbori otkad je u travnju 2020. preuzeo vodstvo stranke nakon teškog poraza na parlamentarnim izborima.

"Preuzet ću odgovornost, kakvi god bili rezultati", rekao je u srijedu.

Zahvaljujući uspješnoj kampanji cijepljenja protiv koronavirusa Boris Johnson se dobro drži u anketama, unatoč nekim aferama, među kojima je ona o financiranju obnove njegove službene rezidencije i velik broj umrlih u pandemiji, više od 127.500 ljudi.

Što se tiče Škotske, treba pričekati barem subotu navečer da bi se znala raspodjela mjesta u obnovljenom regionalnom parlamentu.

Ako pristaše neovisnosti koji su na vlasti osvoje većinu, premijerka Nicola Sturgeon, čelnica Škotske nacionalne stranke (SNP) planira pritisnuti vladu u Londonu kako bi raspisala novi referendum o samoodređenju.

Tomu se odlučno protivi Boris Johnson, ističući da se 55 posto Škota 2014. odlučilo za ostanak u Ujedinjenom Kraljevstvu. "Ovo nije vrijeme za organiziranje (...) neodgovornog referenduma", ocijenio je u srijedu.

Pristaše novog referenduma ističu da se s brexitom, protiv kojeg je bilo 62 posto Škota, situacija promijenila.

"Ovo je doista hod po rubu oštrice", priznala je na Twitteru Nicola Sturgeon čija bi stranka mogla biti prisiljena na koaliranje.

Ovi izbori koji su zbog pandemije bili odgođeni na godinu dana, trebaju omogućiti 48 milijuna birača da obnove oko 5000 mjesta u 143 lokalne skupštine u Engleskoj, trinaest gradonačelnika, među kojima londonskog, te velški i škotski parlament.

Pet godina nakon izbora za gradonačelnika Londona, Sadiq Khan, laburist i prvi musliman na dužnosti gradonačelnika neke zapadne prijestolnice, mogao bi osvojiti drugi mandat u utrci s konzervativcem Shaunom Baileyjem.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 19:57