REZULTATI ISTRAŽIVANJA

Britanci ipak žele da Charles bude kralj

Prošloga ponedjeljka, tijekom obraćanja svojoj majci, kraljici Elizabeti II., princ Charles iznenadio je Britance neuobičajeno šarmantnim nastupom i toplim govorom. “Vaše veličanstvo. Mamice”, pozdravio je slavljenicu, na oduševljenje brojne publike jubilarnog koncerta ispred Buckinghamske palače. Potom je uputio pozdrave ocu, zadržanom u bolnici zbog upale mjehura, gestom koja mu je donijela dodatan pljesak. “Ako ga pozdravimo dovoljno glasno, može nas čuti u bolnici!”

Čudan i šokantan

Ponekad se ključne stvari događaju u djeliću sekunde. A činilo se da je upravo toliko trebalo da se Britanci povesele činjenici da je čovjek koji stoji na koncertnoj pozornici, okružen glazbenim zvijezdama poput Sir Paula McCartneyja, Sira Eltona Johna i Robbyja Williamsa, budući kralj Ujedinjenog Kraljevstva.

Neki se ljudi rađaju s vrlinama monarha. Kraljica Elizabeta II. prijestolje je naslijedila kao 25-godišnjakinja, što nije ugrozilo njenu besprijekornost tijekom svih 60 godina vladavine, koje ju čine najdulje vladajućim monarhom u povijesti Ujedinjenog Kraljevstva, nakon kraljice Victorije. Njezin nasljednik princ Charles možda jest odgajan da bude kralj, ali urođene karakterne osobine nikada mu nisu išle u prilog. Čudan, s neobičnim smislom za humor i običajem da šokira javnost neprimjerenom izjavom, nikada nije bio po volji Britancima. Nakon rastave s princezom Dianom i njene tragične pogibije, postao je, bez sumnje, najomraženiji član kraljevske obitelji. Annus horribilis, kako je to razdobolje nazvala kraljica Elizabeta II., za britansku monarhiju možda jesu brzo prošle, ali ne i za princa Charlesa.

Popularniji i Philip

Tijekom prošlogodišnjeg vjenčanja princa Williama i princeze Catherine sve ankete išle su u korist princa Williama, s Britancima koji su se izjašnjavali da bi danas 30-godišnji William bio bolji kralj od Charlesa. Mišljenje nacije se promijenilo, pokazala je anketa The Sunday Timesa, u kojoj je 44 posto ispitanih reklo da žele da Charles naslijedi svoju majku, dok se 38 posto izjasnilo da bi radije da kruna pripadne Williamu. Takav podatak nemalo iznenađuje budući da su samo prije nekoliko tjedana rezultati anketa provedenih prije proslave Dijamatnog jubileja bile na strani njegova sina. Pretpostavlja se da je ključnu ulogu u porastu Charlesove popularnosti imao njegov nastup na Dijamatnom jubileju tijekom kojeg je svoju 86-godišnju majku opisao kao “vrlo posebnu osobu”.

Unatoč ranije nepovoljnim rezultatima za Charlesa, činjenica da će 63-godišnji princ naslijediti krunu nikada nije bila upitna. U britanskoj monarhiji pitanje nasljedstva jasno je određeno. Ako princ Charles ne bi sam odlučio abdicirati, gotovo da nema načina da se njegova uloga monarha “preskoči”.

S porastom popularnosti princa Charlesa, porasla je i popularnost njegova vremešnog oca princa Philipa. Čak 58 posto ispitanih izjasnilo se da on prestavlja važan doprinos kraljevskoj obitelji, što je 11 posto više nego u prijašnjim anketama. Podrška monarhiji ostaje rekordno visoka, s čak 75 posto Britanaca koji tvrde da žele zadržati monarhiju. Tijekom proslave Dijamantnog jubileja njih 69 posto izjasnilo se da bi bez monarhije Ujedinjeno Kraljevstvo bilo lošije mjesto.

Veliki ljubitelj zaštite okoliša i arheologije

O princu Charlesu javnost, pogotovo ona izvan granica Britanije, ne zna mnogo. Njegov pomalo povučen lik uvijek je povezivan s nekorektnim ponašanjem prema Lady Diani, vezom sa sadašnjom suprugom Camillom i sličnim temama koje prate tabloidi. Malo tko zna za prinčeve aktivnosti u organizaciji “The Prince’s Charity” unutar koje se 20 neprofitnih organizacija bavi raznim pitanjima kao što su obrazovanje, zdravstvo i zaštita okoliša. Znanja kojima se bavio od rane mladosti, studirajući antropologoiju, arheologiju i povijest na Cambridgeu, u nedavno objavljenoj knjizi “Harmonija” prvi put je objedinio i podijelio s javnošću. “Proučavajući sve dijelove harmonije i razumijevajući kako svijet funkcionira na svim razinama stvaranja, otkrivam krucijalni, bezvremenski princip: niti jedan dio ne može rasti bez usklađenosti s cjelinom”, piše princ Charles, pozivajući se na povratak prirodi, duhovnosti i jedinstvo s univerzumom.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. travanj 2024 23:22