OVLASTI ELIZABETE II. I CHARLESA

Kraljica i princ mogu se petljati i u zakone

Britanska kraljica Elizabeta II. i princ Charles imaju pravo na konzultacije tijekom kojih mogu, i prije rasprave u parlamentu, mijenjati nacrte zakona, a prema nekim stručnjacima, nije riječ tek o formalnosti, pišu britanski mediji.

Javnost bi sada trebala doznati i detalje o toj slabo poznatoj praksi, nakon što je vlada izgubila pravnu bitku da interni pravilnik za ministre, o tome kada i kako se kraljevska obitelj konzultira, ostane tajna. Riječ je o ustavnoj nedorečenosti koja kraljici i princu daje pravo veta na zakone koji bi mogli utjecati na njihove privatne interese, a koju je lani otkrio Guardian.

Ministri nudili

Za razliku od potpisa kraljice na sve zakone koje donese parlament, a koji uistinu jest formalnost - jer kraljica odluku o potpisivanju donosi na temelju savjeta ministara svoje vlade - na konzultacijama o zakonima prije parlamentarne procedure Buckinghamska palača može tražiti izmjene da bi zaštitila svoje privatne interese. Zasad nije poznato je li kraljevska obitelj to pravo koristila, ali je zahvaljujući pravniku Johnu Kirkhopeu poznato da su joj ministri to nudili.

Školska praksa

Kirkhope je za svoj istraživački rad proučavao Vojvodstvo Cornwall, privatni “feud” prestolonasljednika vrijedan 700 milijuna funti, koji je lani Charlesu donio 18 milijuna prihoda, a koji mu daje pravo na konzultacije o zakonima kako bi mogao zaštiti svoje interese. Kirkhopea je zanimalo u kojim se slučajevima kraljevska obitelj konzultira, pa je ovog ljeta uspio natjerati vladu da objavi redigirane mailove koji pokazuju da se ministarstvo pravosuđa 2008. konzultiralo s Buckinghamskom palačom o detaljima zakona o učeničkoj praksi i tome kako bi nove mjere mogle utjecati na kraljicu kao poslodavca. E-mailovi pokazuju da je ministarstvo tražilo da ih kraljica upozna sa svojim namjerama u vezi sa zakonom prije drugog čitanja u Donjem domu parlamenta.

Istraga Guardiana pokazala je pak da je od 2005., šest ministara tražilo pristanak princa Charlesa za najmanje 12 nacrta zakona, od sigurnosti na cestama, do kockanja i Olimpijskih igara. Između 2007. i 2009. konzultiralo ga se o mjerama koje su se ticale pogrebnika, ekonomskog razvoja i gradnje, priobalnih područja, javnih stanova i obnove zgrada, energetike - jer Vojvodstvo Cornwall ima farme i industrijske objekte, gradi kuće, iznajmljuje nekretnine, brine se za okoliš.

Dodatni utjecaj

Nije poznato je li, i kakve, Charles tražio izmjene, no neki vjeruju da bi sporna praksa mogla objasniti utjecaj koji Charles ima na vladu kada su u pitanju zakoni o kućnim ljubimcima, zdravstvu ili arhitekturi - teme iznimno drage prestolonasljedniku. Princa su mediji već optuživali da prekoračuje svoju ustavnu ulogu izravnim lobiranjem kod ministara ili korištenjem javnih istupa da bi utjecao na odluke javnih institucija, a sada se pokazuje da je njegova pozicija u pregovorima s vladom još jača.

- To je poput nuklearnog gumba za koji svi znaju da ga neće iskoristiti. Ali činjenica da on postoji, utječe na pregovore - tvrdi bivši parlamentarni odvjetnik Daniel Greenberg.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. svibanj 2024 00:50