REPRIZA SLUČAJA LITVINENKO?

BRITANCI NA NOGAMA NAKON ŠTO SU NAŠLI PAR U NESVIJESTI 'Bore se za život, bili su izloženi nepoznatoj supstanci, on je bivši ruski obavještajac'

 
Ilustracija
 Profimedia

Ruski državljanin kojega je Moskva osudila za špijunažu vlastite države u korist Velike Britanije izložen je u engleskom gradu Salisburyju proteklog vikenda nepoznatoj supstanci nakon čega se teško razbolio i sada je, zajedno sa ženskom osobom koja je bila u njegovu društvu, u kritičnom i po život opasnom stanju.

Kako doznaje BBC, riječ je o Sergeju Skripalu, 66-godišnjaku kojemu je Britanija 2010. godine, nakon 'razmjene špijuna' između Rusije i Amerike, dala utočište.

Njega i zasad neimenovanu ženu u 30-im godinama života našli su onesviještene na klupi u jednom šoping centru u nedjelju poslijepodne. Supstanca kojoj su bili izloženi zasad nije idenitificirana.

Britanska policija istražuje je li u ovom slučaju počinjeno kazneno djelo.

Pukovnik Skripal, umirovljeni ruski obavještajac, osuđen je u Rusiji 2006. godine na 13 godina zatvora zbog špijunaže u korist Britanije. Konkretno, teretili su ga da je britanskoj agenciji MI6 odao identitete svojih ruskih kolega koji su bili na tajnim zadacima diljem Europe.

Rusi su tada tvrdili da je Skripal za odavanje podataka dobio 100.000 američkih dolara, a da je s Britancima u dosluhu bio još od 90-ih godina prošlog stoljeća.

On je bio jedan od četvorice obavještajaca koje je Moskva pustila prije odsluženja cijele kazne i poslala ga u Ameriku, koja je Rusiji zauzvrat predala deset svojih zatvorenika osuđenih za slična nedjela. Skripal je nakon toga otišao u Britaniju i dobio azil, a nastanio se u Salisburyju.

I on i spomenuta žena u čijem je društvu bio kad su ga našli u nesvijesti trenutno su na intenzivnoj jedinici bolnice u Salisburyju. Na nekoliko lokacija u gradu, kako javlja BBC, policija je blokirala prilaze te je dovela pripadnike specijalne jedinice koji su u zaštitnim odijelima obavljali dekontaminaciju ulice.

Skripalovi susjedi kažu da je policija u nedjelju do njegova stana stigla oko 17 sati, a otada tamo cijelo vrijeme dežuraju. Za njega kažu da je uvijek bio srdačan i prijateljski raspoložen, a dodaju i da mu je prije nekoliko godina umrla žena.

Svjedokinja Freya Church koja je vidjela onesviještenog Skripala u šoping centru kaže da je izgledao kao da su on i žena u njegovu društvu popili nešto žestoko.

- Na klupi je bio stariji tip i mlađa žena. Ona je izgledala kao da je nekako naslonjena na njega, ali zapravo se činilo kao da je u nesvijesti, dok je on nekontrolirano micao rukama, a cijelo je vrijeme gledao prema gore, rekla je gospođa Church.

U policiji kažu da na paru nisu našli nikakve vidljive fizičke ozljede.

- Još smo u ranoj fazi istrage pa ne možemo sa sigurnošću reći je li njihovo teško stanje izazvalo neko kazneno djelo, rekao je lokalni policijski dužnosnik Craig Holden, koji je apelirao na građane da se jave s bilo kakvim korisnim informacijama.

Utvrdi li se da je Skripal otrovan, njegov bi slučaj mogao biti svojevrsna repriza ubojstva Aleksandra Litvinenka, još jednog bivšeg ruskog špijuna koji je 2006. godine otrovan radioaktivnim polonijem.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 04:24