UŽIVO: RAT U UKRAJINI

Britanci najavili dosad najveću vojnu pomoć Ukrajini, Rusija proizvodi ultimativno oružje za odmazdu

Ključne događaje 327. dana rata u Ukrajini pratimo iz minute u minutu

Nuklearna podmornica Belgorod

 Not Supplied/Willwest News/Profimedia/Not Supplied/willwest News/profimedia

Ključni događaji:

- EU osuđuje ruski "ratni zločin" u Dnjipru

- Raketni napad na Zaporižju

- Brod s ukrajinskim žitaricama nasukao se u Bosporu

- Peskov: Za stradanja u Dnjipru kriva je ukrajinska protuzračna obrana

- ISW: Rusija se priprema odlučujuću akciju, ciljevi ostaju isti unatoč neuspjesima

- Danas zajedničke vojne vježbe Rusije i Bjelorusije

- U raketnom napadu na Dnjipar 30 poginulih


Kličko: Rusko raketiranje ugrožava kijevsku infrastrukturu, moguć je i kolaps

Kijevska infrastruktura mogla bi se svake sekunde urušiti dok sporadični ruski raketni napadi i ledene zimske temperature sve više pritišću lokalne vlasti, rekao je gradonačelnik ukrajinskog glavnog grada u ponedjeljak.

Gradonačelnik Kijeva Vitalij Kličko i njegov brat Vladimir rekli su za Reuters da zapadni saveznici moraju ubrzati slanje protuzračnih sustava obrane sposobnih za obaranje ruskih raketa.

Kijev optužuje Moskvu da gađa civile i ključnu infrastrukturu, čime ugrožava opskrbu električnom energijom, vodom i grijanjem.

"Ne govorimo o kolapsu, ali mogao bi se dogoditi svake sekunde (jer) ruske rakete mogu uništiti našu važnu infrastrukturu u Kijevu", rekao je Vitalij, dodavši da energetski deficit u glavnom gradu trenutno iznosi 30 posto.

"Trenutno je u Ukrajini poprilično hladno te je život bez električne energije i grijanja gotovo nemoguć. Situacija je kritična. Borimo se kako bismo preživjeli", rekao je Kličko na marginama godišnjeg Svjetskog gospodarskog foruma (WEF) u Davosu.

Bivši svjetski prvaci u teškoj kategoriji u boksu, braća Vitalij i Vladimir, dio su šire poslovne i političke ukrajinske delegacije na samitu WEF-a.

"Važno je ne oklijevati dostaviti nam oružje koje nam je toliko potrebno, već ga dostaviti što prije, to bolje. Inače ćemo nastaviti gubiti našu infrastrukturu i, najvažnije, naše najbolje ljude", rekao je Vladimir, dodavši da očekuju eskalaciju na sjeveru Ukrajine iz smjera Bjelorusije.

Dio središnjih napora ukrajinske delegacije u Davosu će biti postavljanje temelja za buduću rekonstrukciju i procjena interesa za investiranje u oporavak zemlje.

"Danas govorimo o ratu i okončanju ovog besmislenog rata, no moramo razmišljati o danu poslije sutra", dodao je Vitalij.

Beata Javorcik, glavna ekonomistkinja Europske banke za obnovu i razvoj (EBRD), rekla je da je najviši međunarodni prioritet pomoći Ukrajini da izdrži zimu, a da joj pritom što veći dio gospodarstva ostane netaknut.

"Izazov je takav da čak i ako je vojno djelovanje ograničeno geografski, uništenje infrastrukture otežava funkcioniranje poslovnih aktivnosti", kazala je Javorcik za Reuters.

EBRD, koji je prošle godine uložio otprilike 1,7 milijardi eura u energetiku, transport i drugu ključnu infrastrukturu u zemlji, procijenio je da se ukrajinsko domaće gospodarstvo prošle godine smanjilo za gotovo trećinu.

Javorcik je rekla da bi nastavak rata, uz niske trenutne izglede za mir, značio da će razvojna banka vjerojatno revidirati svoje prvotno predviđanje o rastu od osam posto za 2023.


Rusi digli borbeni avion zbog njemačkog zrakoplova

Ruska vojska priopćila je da je ispratila njemački izviđački zrakoplov iznad Baltičkog mora dalje od ruskog zračnog prostora.

Borbeni zrakoplov poletio je kako bi se našao u pratnji njemačkog pomorskog izviđačkog zrakoplova Lockheed P-3C Orion, priopćilo je u ponedjeljak ministarstvo obrane u Moskvi.

Opširnije pročitajte OVDJE.


Tihanovska: Ne mislim da će Rusija pokrenuti novu ofenzivu iz Bjelorusije

Čelnica bjeloruske opozicije Svetlana Tihanovska rekla je u ponedjeljak da ne misli da će Rusija pokrenuti ofenzivu na Ukrajinu iz Bjelorusije nakon što su dvije zemlje tijekom dana započele vojne vježbe, no da bi Moskva mogla lansirati još raketnih projektila s teritorija svoje saveznice.

Opširnije pročitajte OVDJE.


Šef UN-a ‘osuđuje‘ napad na zgradu u Dnjipru

Glavni tajnik UN-a Antonio Guterres "osudio" je smrtonosni ruski napad na stambenu zgradu u Dnjipru u Ukrajini, koji predstavlja još jedan primjer "sumnje o kršenju zakona ratovanja", rekla je u ponedjeljak njegova glasnogovornica.

"Napad u kojem je pogođena stambena zgrada u Dnjipru u subotu navečer jedan je od najsmrtonosnijih napada u Ukrajini od početka ruske invazije", rekla je Stephanie Tremblay novinarima.

"Glavni tajnik osudio je ovaj napad, rekavši da je to još jedan primjer kršenja zakona ratovanja", dodala je.

UN-ova humanitarna koordinatorica u Ukrajini, Denise Brown, pozvala je na "pravu istragu zbog sumnje u ratne zločine i procesuiranje osumnjičenih", dodala je glasnogovornica.

Dok bilanca stradalih u ovom napadu trenutno iznosi 40 mrtvih i najmanje 75 ozlijeđenih, "očekuje se da će se ove brojke povećati kako se operacije spašavanja budu nastavile", istaknula je.

"Više od tisuću ljudi ostalo je bez krova nad glavom zbog ovog napada", rekla je glasnogovornica glavnog tajnika, dodajući da agencije UN-a pomažu u njihovom preseljenju, kao i u distribuciji deka, toplih potrepština, pribora za higijenu ili lijekova.

Više od 7000 civila ubijeno je u Ukrajini otkad je Rusija izvršila invaziju na tu susjednu zemlju u veljači prošle godine, objavio je u ponedjeljak Ured UN-ovog visokog povjerenika za ljudska prava (OHCHR).

"Većina zabilježenih civilnih žrtava izazvana je korištenjem eksplozivnog oružja širokog dometa, uključujući i granatiranje iz teškog topništva, višestrukih sustava raketnih bacača, projektila i zračnih napada", priopćio je OHCHR.


Velika Britanija pozvala Njemačku da dopusti slanje tenkova Ukrajini

Velika Britanija je u ponedjeljak pozvala Njemačku da dopusti slanje tenkova Leopard u Ukrajinu, naglasivši da bi to moglo potaknuti druge zemlje da pruže podršku te Berlin ne bi djelovao samostalno.

"Poznato je da je Poljska, očito, veoma zainteresirana da donira neke Leoparde kao i Finska", rekao je parlamentu britanski ministar obrane Ben Wallace.

"Sve ovo trenutno ovisi o odlukama njemačke vlade. Ne samo hoće li Njemačka poslati svoje Leoparde, već hoće li dati dopuštenje drugima (da učine isto). Pozivam svoje njemačke kolege da to učine", dodao je Wallace.

Njemačka ministrica obrane Christine Lambrecht podnijela je ostavku u ponedjeljak nakon što se njezina vlada našla pod pritiskom da saveznicima dopusti da Ukrajini pošalju tenkove, na početku tjedna koji bi mogao biti ključan za planove Zapada da dodatno opskrbi Kijev.

Njemačka se dosad odupirala takvom potezu, govoreći da bi zapadni tenkovi trebali biti poslani Ukrajini samo ako postoji suglasnost među ključnim saveznicima Kijeva, a osobito Sjedinjenih Američkih Država.

"Znam da je bilo zabrinutosti u njemačkom političkom tijelu da ne žele ići sami. Nisu sami", kazao je Wallace.

Rekao je da će razmjeri podrške biti jasni na sastanku ukrajinski saveznika u Ramsteinu u Njemačkoj u petak.


Rusija proizvela prvi set nuklearnih torpeda Posejdon

Novo oružje se razvija za raspoređivanje na nuklearnoj podmornici Belgorod, a SAD i Rusija su ga opisali kao ‘novu kategoriju oružja za odmazdu‘.

Navodno su sposobni izazvati radioaktivne oceanske valove koji bi obalne gradove učinili nenastanjivim.

"Prvi set Posejdona je proizveden, a podmornica Belgorod će ih dobiti u bliskoj budućnosti", citirala je ruska državna novinska agencija TASS neimenovani obrambeni izvor.

TASS piše da su glavne komponente Posejdona, uključujući nuklearni reaktor koji torpedu daje vlastiti izvor energije, uspješno dovršene.

Posada nuklearne podmornice Belgorod također je završila testove s modelima torpeda, piše TASS.

Putin je prvi put najavio ono što će postati poznato kao Posejdon 2018., rekavši da je to temeljno nova vrsta strateškog nuklearnog oružja, potvrđujući da će imati vlastito nuklearno napajanje.

Postoji nekoliko javno dostupnih potvrđenih detalja o Posejdonu, ali ono što se zna jest da je on u biti križanac torpeda i drona koji se može lansirati s nuklearne podmornice.


Ben Wallace najavljuje najznačajniji paket pomoći Ujedinjenog Kraljevstva Ukrajini dosad

Ben Wallace, ministar obrane Velike Britanije, rekao je Donjem domu parlamenta da će Britanija poslati 14 tenkova Challenger 2 i 30 topova AS90 u Ukrajinu kao pomoć u borbi protiv Rusije.

Opisao je ovaj paket i drugu pomoć koju je osigurala međunarodna zajednica kao razliku između Ukrajine koja "postoji" i "protjeruje ruske snage".

"Mi ćemo biti prva zemlja koja će donirati zapadne glavne borbene tenkove. Dovest ćemo dodatnu jedinicu vlastitih tenkova Challenger u visoku pripravnost. Čak i dok poklanjamo tenkove Challenger 2, ja ću u isto vrijeme pregledavati broj preinaka Challengera 3 kako bih razmotrio sugeriraju li lekcije iz Ukrajine da nam treba veći broj tenkova", poručio je Wallace zastupnicima.


Njemačka pozvala na osnivanje posebnog suda za ruske zločine u Ukrajini

Njemačka ministrica vanjskih poslova Annalena Baerbock pozvala je u ponedjeljak na uspostavu posebnog međunarodnog suda da koji bi procesuirao ruske čelnike zbog invazije na Ukrajinu.

Potreban je "sud koji će istražiti rusko vodstvo i suditi mu", rekla je Baerbock u govoru na Akademiji za međunarodno pravo u Den Haagu, gdje je sjedište Međunarodnog kaznenog suda (ICC).

Ukrajinska vlada je razumljivo zabrinuta što Rusija ne može biti procesuirana za agresiju pred Međunarodnim kaznenim sudom, rekla je, jer se sud može baviti samo onim slučajevima u kojima su tužitelj i optuženik članovi suda.

Rusija nije članica ICC-a, a kao jedna od pet svjetskih sila koje su trajne članice Vijeća sigurnosti s mogućnošću veta, vjerojatno će blokirati bilo kakav pokušaj obraćanja ICC-u.

"Razgovarali smo da surađujemo s Ukrajinom i našim partnerima na ideji osnivanja specijalnog suda za zločine agresije protiv Ukrajine", rekla je Baerbock, dodavši da bi takvo tijelo moglo svoju nadležnost utemeljiti na ukrajinskom kaznenom zakonu.

Mogu mu biti dodani i međunarodni elementi - "na lokaciji izvan Ukrajine, s financijskom podrškom partnera i s međunarodnim tužiteljima i sucima, tako da su nepristranost i zakonitost zajamčeni", rekla je.

Ukrajina i Europska unija javno su poduprle ideju posebnog suda. Rusija, koja svoje djelovanje u Ukrajini zove "specijalnom vojnom operacijom", zanijekala je optužbe o ratnim zločinima uključujući i namjerno ciljanje ukrajinskih civila, od kojih su tisuće ubijene.

No glavni tužitelj ICC-a Karim Khan upozorio je na mogućnost pravosudne fragmentacije i rekao da je ICC najbolje mjesto za suđenja koja uključuju zločine agresije.


EU osuđuje ruski "ratni zločin" u Dnjipru

Ruski smrtonosni napad na stambenu zgradu u Dnjipru u Ukrajini "ratni je zločin" čiji počinitelji moraju biti kazneno gonjeni, ocijenilo je u ponedjeljak švedsko predsjedništvo Europske unije.

Na zajedničkoj novinskoj konferenciji s predsjednikom Europskog vijeća Charlesom Michelom, švedski premijer Ulf Kristersson osudio je taj "strašni napad".

"Namjerni napadi na civile ratni su zločini i oni koji su odgovorni za njih moraju biti gonjeni koliko god dugo bude trebalo"", rekao je, nakon napada koji se dogodio u subotu i za koji Kremlj niječe odgovornost.

Švedska i Europska unija "najoštrije osuđuju sustavne i opetovane napade Rusije na civile, civilnu imovinu i kritičnu infrastrukturu u Ukrajini (...) uključujući napad projektilom na zgradu u Dnjipru u subotu", rekao je švedski premijer.

Najmanje 40 ljudi poginulo je u tom napadu, a za 30 se još ne zna gdje su, rekao je gradski dužnosnik Genadij Korban.

Dodao je da je ozlijeđeno 75 ljudi uključujući 14 djece.

Broj žrtava mogao bi biti i veći. Riječ je o jednom od najgorih napada na civile od početka rata.

Kremlj je kao i obično zanijekao da je odgovoran, prebacujući krivnju na ukrajinsku stranu.

Glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov rekao je da je riječ o "tragediji" koja bi možda rezultat djelovanja ukrajinske protuzračne obrane.


Rusi sankcionirali britanskog ministra vanjskih poslova

Rusija je na popis sankcioniranih osoba stavila britanskog ministra vanjskih poslova Jamesa Cleverlyja. Ministar je osobno o tome izvijestio javnost putem Twittera.

- Ruska vlada mi je nametnula sankcije. Dobro. Ako je to cijena koju moram platiti za podršku Ukrajni, onda mi je drago. Slava Ukrajini, poručio je Cleverly.


Varšava očekuje brzo odobrenje Berlina za slanje tenkova Leopard Ukrajini

Poljski premijer Mateusz Morawiecki rekao je u ponedjeljak da očekuje brzo odobrenje Njemačke za slanje tenkova Leopard Ukrajini.

Poljska je rekla da će poslati te njemačke tenkove Kijevu, ali za to joj treba službeno odobrenje Berlina.

"Ne mogu zamisliti da to odobrenje ne bude brzo dano", rekao je poljski premijer Mateusz Morawiecki novinarima prije polaska za Berlin gdje će razgovarati s njemačkim dužnosnicima različitih političkih orijentacija.

"Poljska je spremna poslati Leoparde kako bi pružila dobar primjer", rekao je u ponedjeljak Marcin Przydacz, savjetnik za vanjsku politiku poljskog predsjednika Andrzeja Dude za privatni radio ZET.

Duda je prošli tjedan u Lavovu rekao da je Poljska spremna poslati Kijevu tenkove, ali "u sklopu međunarodne koalicije".

Dodao je da računa na druge zemlje da pridonesu slanju vojne opreme Ukrajini koja se od veljače 2022. bori protiv ruskih snaga.

Njemački kancelar Olaf Scholz pod pritiskom je da odobri slanje tenkova Leopard 2 Ukrajini. Tenkove bi trebala poslati Njemačka koja ih proizvodi i druge zemlje koje ih posjeduju.

I nekoliko drugih zemalja, uključivo SAD i Veliku Britaniju, donijelo je odluku o slanju tenkova Ukrajini.


Peskov: Za stradanja u Dnjipru kriva je ukrajinska protuzračna obrana

Kremlj je u ponedjeljak na pressici poručio da će tenkovi koje Velika Britanija planira poslati Ukrajini ‘gorjeti‘.

U subotu je britanska vlada najavila da će Ukrajini poslati 14 tenkova Challenger 2, kao i ostalu naprednu artiljeriju u idućim tjednima.

Glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov poručio je da novo oružje koje stiže u Ukrajinu neće promijeniti situaciju na terenu.

- Novi tenkovi gorjet će poput svih drugih, rekao je Peskov.

Rekao je da cilj ruskih snaga u Dnjipru, u kojemu je u raketiranju stambene zgrade poginulo najmanje 35 osoba, nije bila stambena infrastruktura. Tvrdi da je "situacija" u Dnjipru rezultat djelovanja ukrajinske proturaketne i protuzračne obrane.


Rusija: Srušili smo ukrajinski dron iznad Sevastopolja

Protuzračna obrana bila je aktivna u Sevastopolju, luci na Krimu, zbog ukrajinskog napada dronovima, javlja agencija Interfax.

- Novi napad dronovima. Protuzračna obrana srušila je bespilotnu letjelicu iznad mora u smjeru Belbeka, napisao je na Telegramu guverner Mihail Razvožaev.


Njemačka ministrica obrane ponudila Scholzu ostavku

Njemačka ministrica obrane Christine Lambrecht ponudila je ostavku kancelaru Olafu Scholzu.

- Zatražila sam od kancelara da me smijeni s dužnosti ministrice obrane. Mjeseci medijskog fokusa na moju ličnost stali su na put činjeničnoj raspravi o njemačkoj vojsci i sigurnosnoj politici, navela je u priopćenju za javnost.

Lambecht je bila pod povećalom javnosti zbog sumnje u njezine sposobnosti da ojača njemačku vojsku. Također, Njemačka je bila metom čestih kritika da ne čini dovoljno uz pružanju vojne podrške Ukrajini. Odluka o isporuci borbenih tenkova Leopard 2 već dugo je na čekanju.

image

Christine Lambrecht

Kenzo Tribouillard/Afp

Rusija proizvela prve nuklearne bojeve glave za super torpedo Posejdon

Rusija je proizvela prve nuklearne bojeve glave za super torpeda Posejdon koji će biti raspoređeni na nuklearnoj podmornici Belgorod, objavio je u ponedjeljak TASS pozivajući se na anonimni obrambeni izvor.

"Proizvedene su prve količine oružja za Posejdon i podmornica Belgorod dobit će ih u bliskoj budućnosti", otkrio je izvor za TASS.

Ruski predsjednik Vladimir Putin najavio je 2018. godine takozvani Posejdon. Opisao je to novom vrstom strateškog nuklearnog oružja s vlastitim izvorom nuklearne energije.

U govoru prije pet godina, Putin je rekao da će domet torpeda biti neograničen i da bi mogao djelovati na ekstremnim dubinama brzinom mnogo puta većom od bilo koje podmornice ili drugog torpeda.

"Vrlo su tihi, imaju visoku sposobnost manevriranja i praktički su neuništivi za neprijatelja. U današnjem svijetu ne postoji oružje koje im se može suprotstaviti", rekao je Putin.


Brod s ukrajinskim žitaricama nasukao se u Bosporu

Teretni brod MKK 1, koji je isplovio iz Ukrajine za Tursku, nasukao se u Bosporu u ponedjeljak te je promet u tom tjesnacu zaustavljen no nema dojava o šteti, rekli su agenti brodarske agencije Tribeca.

Nekoliko remorkera poslano je pružiti pomoć teretnom brodu dugom 142 metara, objavile su istanbulske lučke vlasti.

Televizijske snimke prikazale su brod koji prevozi 13.000 tona graška nasukanog uz obalu na azijskoj strani Bospora.

Incident se dogodio kod Umuryerija između drugog i trećeg mosta nad Bosporu.

Zajednički koordinacijski centar u Istanbulu, koji prati provedbu sporazuma, sklopljenog pod okriljem UN-a o izvozu žitarica iz Ukrajine, rekao je za vikend da je brod isplovio iz ukrajinske crnomorske luke Pivdenji za tursku mediteransku luku Mersin.

Tribeca je priopćila da je brod koji plovi pod zastavom Palaua nasukan na sjevernoj strani tjesnaca rano u ponedjeljak ujutro. Nema nikakvih podataka o šteti.


Raketni napad na Zaporižju

Oko 1 sat u noći ruske snage pokrenule su raketni napad na Zaporižju, pri čemu su stradali civili te je oštećena stambena infrastruktura.

- Zasad imamo informaciju da je nekoliko ludi ozlijeđeno, projektilima su gađali centar grada i predgrađe te stambenu i industrijsku infrastrukturu, objavio je na Telegramu Oleksandar Staruh, regionalni guverner Zaporižje.

Šefa ureda ukrajinskog predsjednika Kirilo Timošenko objavio je na Telegramu da je projektil pogodio peterokatnicu te da je petero ljudi, među kojima dvoje djece, zadobilo ozljede od krhotina stakla. Kako je objasnio, na zgradi su razbijeni prozori.

Također, ukrajinski javni servis Suspilne javlja da su jučer tri osobe poginule u napadu na regiju Herson.


ISW: Rusija se priprema odlučujuću akciju, ciljevi ostaju isti unatoč neuspjesima

Kremaljske vlasti vrlo vjerojatno pripremaju stratešku akciju u idućih šest mjeseci s namjerom da ponovno preuzmu inicijativu i zaustave niz operativnih uspjeha Ukrajine, tvrdi američki think tank Institut za proučavanje rata (ISW).

Ruski predsjednik Vladimir Putin počeo je javno signalizirati pripreme za dugotrajni rat početkom prosinca 2022. obećavajući da će Rusija ispraviti pogreške ranijih vojnih operacija te stvaranjem uvjeta za dugotrajni rat u Ukrajini.

ISW tvrdi da Putin mijenja temeljne aspekte ruskog pristupa ratu, iako se njegovi ciljevi u ratu nisu promijenili. U najnoviji analizi ističu da Kremlj nije odustao od maksimalističkih ciljeva da zauzme cijelu Ukrajinu. Ruske snage i dalje su opasne, Ukrajina i dalje treba stalnu vojnu podršku sa Zapada.

Institut za proučavanje rata navodi nekoliko ruskih strategija čiji je vjerojatni cilj podrška odlučujućoj akciji u idućih šest mjeseci

Navode kako Kremlj intenzivira kratkoročne i dugoročne napore za grupiranje snaga. Naime, Putin i ministarstvo obrane objavili su planove za drastično proširenje konvencionalne ruske vojske formiranjem novih divizija, ponovnom uspostavom vojnih okruga u zapadnoj Rusiji i pomicanjem dobne granice za regrutaciju.

Drugo, ruska vojska čuva mobilizirano osoblje za ostvarivanje ciljeva u budućnosti, što je zaokret u odnosu na inicijalni pristup Kremlja koji je na frontu slao neiskusne vojnike.

Također, Putin pokušava oživjeti svoju obrambenu industrijsku bazu. Ruski predsjednik čak je javno priznao probleme s opskrbom oružjem, navodeći kao primjer nedostatak izviđačkih bespilotnih letjelica. Isto tako, Kremlj intenzivira napore za preoblikovanjem informacijskog prostora kako bi obnovio podršku invaziji uvođenjem narativa koji je postojao prije 24. veljače.

Između ostalog, Kremlj jača napore da razvije odnose s istaknutim proratnim vojnim blogerima koji su se pojavili kao snažna alternativa Putinu.

ISW najavljuje veliku rusku ofenzivu, vjerojatno u području oblasti Lugansk. Potpuno zauzimanje Donecka i Luganska ostaju službeni ciljevi ratnih ciljeva Rusije i spadaju u red najostvarivijih s obzirom na to da je riječ o teritoriju koji Rusija najlakše može zauzeti. Malo je vjerojatno, navodi ISW, da će Rusija pokrenuti ofenzivu u regiji Herson i Zaporižja.


Danas zajedničke vojne vježbe Rusije i Bjelorusije

Ratna zrakoplovstva Rusije i Bjelorusije u ponedjeljak će izvesti zajedničke vojne vježbe. Kijev i Zapad strahuju da bi Rusi bjeloruski teritorij mogli iskoristiti za novu kopnenu ofenzivu na Ukrajinu, piše Reuters.

Minsk je rekao da su vježbe obrambene prirode, a Bjelorusija je od početka rata u Ukrajini do danas izvela dosta vojnih vježbi. Neke su bila samostalne, a neke u suradnji s Rusijom.

Korisnici komunikacijske platforme Telegram koji prate kretanja ruske vojske objavili su da je niz borbenih zrakoplova, helikoptera i transportnih zrakoplova u siječnju ušao u Bjelorusiju.

Osam borbenih zrakoplova i četiri teretna u nedjelju su stigli u Bjelorusiju. Ministarstvo obrane Bjelorusije reklo je da su u Bjelorusiju stigle samo "jedinice" Ruskog ratnog zrakoplovstva.

- Svi aerodromi i poligoni Ratnog zrakoplovstva Bjelorusije, Protuzračne obrane Bjelorusije i Oružanih snaga Bjelorusije sudjelovat će u vježbama taktičkog letenja - reklo je Ministarstvo obrane Bjelorusije.

Pavel Muravejko, prvi zamjenik državnog tajnika Vijeća sigurnosti Bjelorusije, rekao je da situacija na bjelorusko-ukrajinskoj granici "nije jako mirna" te da Ukrajina "provocira" Bjelorusiju.

- Suzdržani smo i strpljivi, naš je barut suh - rekao je Muravejko.

- Imamo sve resurse koji su nam potrebni da odgovorimo na svaku agresiju ili terorističku prijetnju - dodao je Muravjeko.

Ukrajina je više puta upozorila da bi mogla biti napadnuta s teritorija Bjelorusije, a ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski prošlog je tjedna rekao da Ukrajina mora biti spremna reagirati na ukrajinsko-bjeloruskoj granici.

Kremlj je odbacio tvrdnje da od bjeloruskog predsjednika Aleksandra Lukašenka traži da u ratu u Ukrajini zauzme aktivniju ulogu. Minsk je pak rekao da neće ući u rat.


U raketnom napadu na Dnjipar 30 poginulih

Prema najnovijim informacijama koje su objavili ukrajinski dužnosnici, 30 je osoba poginulo u subotnjem raketnom napadu na stambene zgrade u Dnjipru. The Guardian navodi da su u napadu ozlijeđene najmanje 73 osobe te da je zaključno s nedjeljom popodne iz ruševina izvučeno 39 osoba. Dnjiparske gradske vlasti rekle su da se još 43 osobe vode kao nestale.

- Šanse da ćemo spasiti još ljudi sada su minimalne - rekao je za Reuters gradonačelnik Dnjipra Boris Filatov.

Ministarstvo obrane Rusije u nedjelju je preuzelo odgovornost za niz raketnih napada na Ukrajinu.

- Svi su ciljevi pogođeni. Ostvarili smo svoj cilj - reklo je Ministarstvo obrane Rusije.

Napad na stambene zgrade u Dnjipru nije spomenulo.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 20:00