IZ LONDONA ANA MUHAR

Britanci optužuju šefa WikiLeaksa za dvoličnost: Zaštitnici Juliana Assangea nemilosrdno krše ljudska prava u svojim zemljama

Julian Assange, founder of WikiLeaks makes a statement from a balcony of the Equador Embassy in London, Sunday, Aug. 19, 2012. Julian Assange entered the embassy in June in an attempt to gain political asylum to prevent him from being extradited to Sweden, where he faces allegations of sex crimes, which he denies. (AP Photo/Kirsty Wigglesworth)
 Kirsty Wigglesworth

LONDON - U Ujedinjenom Kraljevstvu Julian Assange ne prestaje biti u središtu zanimanja. 41-godišnji osnivač zviždačke stranice WikiLeaks u nedjelju se s balkona veleposlanstva južnoameričke države Ekvador u Londonu, koja mu je prošli tjedan zagarantirala politički azil.

Njegov kratki govor, koji je održao ne napuštajući teritorij ekvadorske ambasade kako ne bi bio uhapšen, bio je pun riječi hvale za Ekvador i ostale države Južne Amerike koje su mu odlučile dati podršku u njegovoj borbi za izbjegavanje izručenja Švedskoj u kojoj ga se tereti za silovanje, a koje bi, prema njegovom vjerovanju, rezultiralo izručenjem SAD-u.

No, nemoguće je Assangea, zvijezdu borbe za ljudska prava i slobodu govora, ne smatrati licemjerom, kada se u obzir uzmu podaci o njegovim novim južnoameričkim prijateljima.

Ubojstva aktivista

U nedjelju je Julian Assange Ekvador opisao kao “hrabru latinoameričku naciju”, samo nekoliko mjeseci nakon što je na svojem projektu WikiLekas Ekvador opisao kao mjesto korupcije i kriminala. Istovremeno, Amnesty International prozvao je novog “najboljeg Assangeovog prijatelja” Rafaela Correa, predsjednika Ekvadora, zbog povrede ljudskih prava, a brojni lokalni mediji za pogrešno shvaćanje pojma demokracija.

Podaci nevladine organizacije Transparency International koja svake godine objavljuje podatke o stupnju korupcije u svim dijelovima svijeta, također se ne poklapaju s riječima hvale čelnog čovjeka WikiLeaksa.

“Rad aktivista za ljudska prava je spriječavan ubojstvima, prijetnjama, sudskim gonjenjima i krađom osjetljivih podataka”, stoji u izvješću organizacije Amnesty International o Kolumbiji, jednoj od prijateljskih zemalja Juliana Assangea.

“Značajno kršenje ljudskih prava uključuje nepodnošljive uvjete u zatvorima, mučenje i zakonska ograničenja o ženskim pravima”, opis je Argentine. Ekvador, pak, također prema riječima Amnesty Internationala, zemlja je čije političko vodstvo čini niz kriminalnih djela.

Tužio novinare

“Predsjednik Correa učestalo kori novinare koji ga kritiziraju i osobno je stavio novinare koji su ga navodno vrijeđali pred sud”, stoji u opisu ekvadorskog predsjednika kojeg je Assange upoznao proljetos na snimanju jedne TV emisije, a koji mu je prošli tjedan ponudio politički azil kako bi spriječio da Assangeova ljudska prava budu ugrožena. Britanci su jasni u tome da Assangeu, unatoč azilu, neće omogućiti siguran prolaz kroz Ujedinjeno Kraljevstvo. Ako ipak pronađe način dočepati se sigurnosti u Ekvadoru, Assange će svojim sljedbenicima morati štošta objasniti o zaštiti ljudskih prava u svojoj novoj domovini.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. travanj 2024 02:10