OLIGARSI NA TAPETI

Britanci pripremaju paket sankcija za Rusiju: ‘Znamo kako ćemo Putina odvratiti od invazije na Ukrajinu‘

Bilo koja tvrtka koja je važna Kremlju mogla bi postati meta. Znači, Putinovi oligarsi neće se imati gdje skloniti, rekla je Truss

Sergej Lavrov i Vladimir Putin

 Hannibal Hanschke/AFP

Britanski Foreign Office planira danas otkriti detalje ekonomskih sankcija protiv Rusiju, u slučaju da napadne Ukrajinu, a ciljevi će biti financijske institucije i energetske tvrtke kao i moćni pristaše ruskoga predsjednika.

Bivši šef britanske obavještajne agencije MI6 John Sawers rekao je jutros za BBC-jevu emisiju Today da se Rusiju može odvratiti od invazije na Ukrajinu, ako Zapad Putinu jasno stavi do znanja da će platiti cijenu, piše Daily Mail.

- Vidjeli smo kako je to izgledalo kada su američke snage napale Irak 2003. Velika, sofisticirana vojska može marširati do glavnog grada i svrgnuti vlast, ali teško je zadržati taj teritorij. Ukrajinski teritorij je veličine Njemačke i Francuske zajedno. 100.000 ruskih vojnika može otići čak do Kijeva, ali pitanje je mogu li ostati u Ukrajini. Ako bi ukrajinske snage pružile dugotrajni otpor ruskoj invaziji, to bi za Rusiju bili veliki, dugoročni troškovi, rekao je.

- Mislim da do toga neće doći. Iskreno, mislim da Rusija neće ići tako daleko, jer znaju da ne mogu okupirati i držati Ukrajinu na neodređeno vrijeme, tako da je ispravno da Rusiji pošaljemo jasnu poruku da će u vojnom i ekonomskom smislu, kako bi ih pokušao odvratiti od velike invazije, rekao je.

Očekuje se da će premijer Boris Johnson otputovati tijekom tjedna u problematičnu regiju, a s Putinom će održati telefonske razgovore. Ministrica vanjskih poslova Liz Truss i ministar obrane Ben Wallace idućih dana otputovat će u Moskvu na razgovore s ruskim kolegama.

Liz Truss jučer je rekla da će koristiti sva diplomatska sredstva na razgovorima u Moskvi.

- Putin mora znati koja će biti cijena invazije. To je jedina stvar koja ga može zaustaviti Putina, rekla je.

image

Liz Truss

Olivier Matthys/AFP

Upozorila je Kremlj da će se Ukrajina čvrsto boriti i da će se NATO pobrinuti da svaka ruska provokacija uzrokuje što je više moguće problema za Moskvu.

- Ovo bi moglo rezultirati močvarom kakvu su Rusi vidjeli u Afganistanu ili Čečeniji, rekla je Truss

- Bilo koja tvrtka koja je važna Kremlju i ruskom režimu mogla bi postati meta. Znači, Putinovi oligarsi neće se imati gdje skloniti, niti ruske kompanije bliske Putinu, rekla je za Sky News.

Britanski premijer Boris Johnson razmatra udvostručenje broja vojnika raspoređenih na zadaćama jačanja europskih granica istodobno upozoravajući da bi upad iz Rusije u Ukrajinu bio "tragedija".

- Ako predsjednik Putin odabere put krvoprolića i uništenja, to će biti tragedija za Europu. Ukrajina mora biti slobodna birati svoju budućnost. Naredio sam našim oružanim snagama da se sljedeći tjedan pripreme za razmještaj diljem Europe, osiguravajući potporu našim NATO saveznicima na kopnu, na moru i u zraku, poručio je ovih dana Boris Johnson.

Johnson je rekao da će sankcije stupiti na snagu onog trenutka kada "prvi ruski vojnik prijeđe ukrajinsku granicu".

Britanija već ima više od 100 vojnika koji obučavaju u Ukrajini u sklopu operacije Orbital.

U Estoniji je također raspoređeno 900 britanskih vojnika, a eskadrila lake konjice od oko 150 ljudi raspoređena je u Poljskoj, priopćila je britanska vlada

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 04:25