PRVI NAPAD NA FRANJU

Britanci prozvali novog Papu zbog Falklandskih otoka

Britanski tabloidi već su prvog dana napali novoizabranog Papu da je lani, tada još kao argentinski kardinal Jorge Mario Bergoglio proglasio Engleze okupatorima na Malvinima, odnosno na Falklandskom otočju. “Papa je Britance proglasio uzurpatorima”, piše Telegraph. “Papa želi da se Britanci povuku s Falklanda”, objavio je londonski tabloid Sun.

“Božja ruka. Argentinski papa Franjo traži povratak Falklanda”, objavio je Murdochov Sun.

Zadušnica za poginule

Na Falklandima je ovih dana održan referendum, na kojem se stanovništvo većinom izjasnilo da ostaju u sastavu britanske krune. “Zastarjelo mišljenje pape Franje razlog je zašto su otočani glasali da ostanu u sastavu Britanije”, naslov je u Daily Mirroru.

Papa je lani održao misu u Buenos Airesu i u propovijedi se osvrnuo na britansko-argentinski rat oko otoka koje Britanci zovu Falklandskima, a Argentinci Malvinima.

- Dolazimo se boriti za sve koji su pali, sinove domovine koji su otišli braniti svoju majku, svoju domovinu, vratiti ono što je njihovo, ono što je uzurpirano - rekao je kardinal Bergoglio na misi zadušnici održanoj lani u travnju u povodu 30. godišnjice kratkotrajnog rata Velike Britanije i Argentine, kojeg je izazvao spor oko toga koja od država ima suverenitet nad Falkandskim otočjem. Margaret Thatcher te je 1982. poslala mornaricu i Argentinci su se morali povući. Englezi su sada izvukli iz arhiva Bergogliovu propovijed sa 30. godišnjice, pa zamjeraju novom Papi što je na toj misi stao na stranu svojih sunarodnjaka i pozvao sve Argentince da ne zaborave one koji su poginuli i prolili svoju krv “na argentinskom tlu”.

Britanski premijer David Cameron prije nekoliko mjeseci izjavio je da je Engleska ponovo spremna ratovati zbog Falklanda. Većina stanovnika podržava London: na referendumu je čak 98,8 posto stanovnika otočja glasalo za ostanak u sastavu Ujedinjenog Kraljevstva. Oštrim tonom Daily Mirror, iz pera novinara odraslog na Malvinima, poziva Papu da se “pridruži nama ostalima u 21. stoljeću” i prizna demokratska prava otočana.

Kirchnerina poruka

Telegraph pak prenosi kako je predsjednica Argentine Cristina Kirchner odlučila iskoristiti to što je baš Argentinac izabran za Papu, pa je sugerirala da bi papa Franjo mogao posredovati u sporu oko Falklanda između dvije strane, britanske i argentinske vlade. Predsjednica u svojoj čestitki novoizabranom Papi ne spominje izrijekom Falklande, ali izražava nadu da će prenijeti velikim silama svijeta poruku da sudjeluju u dijalogu i da se problemi rješavaju diplomacijom, a ne upotrebom sile.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. svibanj 2024 08:28