ZMAJSKA VATRA

Britanci prvi put testirali ubojito oružje, svi se dive: ‘Ovo će promijeniti način ratovanja!‘

Nadaju se da će Zmajska vatra smanjiti i njezinu ovisnost o skupoj municiji

Provjera učinkovitosti Zmajske vatre u Škotskoj

 Kraljevska Ratna Mornarica Velike Britanije/X

Britanska je vojska prvi put laserom napala zračne mete, piše Sky News.

Ministarstvo obrane Velike Britanije reklo je da je najnovija provjera učinkovitosti sustava DragonFire (hrv. zmajska vatra), čiji jedan "metak" košta nešto manje od 10 funti, velik korak prema uvođenju tog oružja u vojnu službu.

Ministarstvo je reklo da je Zmajska vatra oružje koje bilo koju metu koju vidi može napasti brzinom svjetlosti. Dodalo je da Zmajska vatra iznimno precizna te da mete napada pomoću gustog snopa svjetla. Kad on pogodi metu, ona pretrpi strukturalnu štetu, a šteta može biti i veća ako pogodi bojevu glavu.

Laser na zračne mete ispaljen je prvi put na vojnom poligonu Hebrides Ministarstva obrane Velike Britanije na sjeverozapadu Škotske.

The Times piše da je Zmajska vatra dronove uništila s udaljenosti od nekoliko milja (1 milja = 1,61 kilometar). Velika se Britanija nada da će Zmajska vatra smanjiti njezinu ovisnost o skupoj municiji. Cijena 10 sekundi rada Zmajske vatre jednaka je cijeni 60 minuta rada obične grijalice.

Zmajsku bi vatru u svojim arsenalima voljele vidjeti i Britanska kraljevska mornarica i Britanska kopnena vojska. Ministarstvo obrane Velike Britanije nedavno je objavilo da će uložiti više milijuna funti (1 funta = 1,16 eura) kako bi tehnologiju na kojoj se Zmajska vatra temelji iz istraživačke faze prebacila u operativnu.

- Ovakvo moderno oružje potencijalno može preobraziti bojište jer će smanjiti ovisnost o skupoj municiji i smanjiti rizik od kolateralne štete - rekao je britanski ministar obrane Grant Shapps.

- Provjera učinkovitosti Zmajske vatre koja je napravljena na poligonu Hebrides pokazala je svijetu da naša u svijetu vodeća tehnologija udaljene mete može pratiti i uništiti. U svijetu u kojem prijetnje stalno evoluiraju, znamo da se moramo usredotočiti na osposobljavanje vojnika. Gledat ćemo da ubrzamo iduću fazu razvoja - rekao je direktor strateških programa u Ministarstvu obrane Velike Britanije Shimon Fhima.

Zmajska je vatra rezultat investicije od 100 milijuna funti (116 milijuna eura).

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 14:07