ESKALACIJA TENZIJA

Britanci šalju dva naoružana broda, Francuzi najavili odmazdu: ‘Okružit ćemo otok sa 100 ribarica!‘

Mobilizacija brodova podsjeća na "bakalarske ratove" iz 1970-ih, kada su se britanske brodice nasilno sukobile s islandskim ribarima
Patrolni brod HMS Severn (ilustrativna fotografija)
 Peter Cripps/Alamy/Alamy/Profimedia

Britanski premijer Boris Johnson poslao je dva naoružana patrolna broda Kraljevske mornarice kako bi otok Jersey, samoupravni britanski krunski posjed i najveći među Kanalskim otocima, zaštitio od blokade u režiji francuskih ribarskih brodica, piše The Guardian.

Johnson je odluku donio nakon razgovora sa šefom vlade Jerseyja Johnom Le Fondréom, koji je Downing Streetu bio rekao da francuski ribari samo što nisu blokirali glavnu luku Jerseyja Saint Helier.

Patrolni brod HMS Severn u vode oko Jerseyja stigao je u srijedu, a HMS Tamar stiže u četvrtak. Oba broda naoružana su topovima koji su specijalno dizajnirani za borbu protiv brzih brodica i strojnicama.

Prema pisanju The Guardiana, mobilizacija spomenutih brodova podsjeća na tzv. bakalarske ratove iz 1970-ih godina. Tada su se britanske brodice nasilno sukobile s islandskim ribarima.

Johnson je spomenute brodove poslao u vode Jerseyja nakon što je Francuska ranije ovog tjedna zaprijetila da će 98 tisuća stanovnika ostati bez struje.

Tu je prijetnju izrekla francuska ministrica pomorstva Annick Girardin, a ona je izrečena nakon što je ministrica doznala da je Jersey francuskim ribarskim plovilima dodijelio 41 dozvolu za izlov koje su uključivale uvjete i posebne kriterije.

Ian Gorst, Jerseyjev ministar vanjskih odnosa, rekao je da je otok izdao licence u skladu sa sporazumom Ujedinjene Kraljevine o trgovini i suradnji s Europskom unijom. Da bi dobili licence, francuski čamci moraju pokazati dosadašnje rezultate ribolova u tom području.

Glasnogovornik Downing Streeta rekao je da su se Johnson i Le Fondré na sastanku koji je prethodio mobilizaciji brodova složili da Francuska i Jersey hitno trebaju sjesti za pregovarački stol i smiriti tenzije. Glasnogovornik je rekao da je Johnson dao podršku Jerseyju te da svaku prijetnju blokadom smatra "neopravdanom".

Glasnogovornik je odlazak HMS Severna i HMS Tamara u vode Jerseyja opisao kao "mjeru predostrožnosti".

The Guardian piše da su britanski ministar vanjskih poslova Dominic Raab i ministar trgovinske politike Greg Hands razgovarali sa svojim francuskim kolegama te da su im rekli kako najavu blokade smatraju "provokacijom" te joj se protive.

Čelni čovjek za ribarstvo u francuskoj regiji Normandiji Dimitri Rogoff rekao je u srijedu da će se 100 francuskih ribarskih brodica u četvrtak otisnuti prema Saint Helleru kako bi prosvjedovale protiv novih pravila za ribarenje u vodama oko Jerseyja. Rogoff je također rekao da će se francuske brodice nakon toga vratiti u svoje matične luke.

Pitanje ribolova nakon Brexita i dalje predstavlja problem za Francusku.

Francuski ministar za europska pitanja Clément Beaune prošlog je tjedna optužio Ujedinjeno Kraljevstvo da blokira ribolovna prava i rekao da bi Europska unija mogla odgovoriti "odmazdom" koja bi uključivala blokiranjem dozvola koje omogućuju britanskim financijskim tvrtki da posluju u EU.

EU je prošli mjesec dogovorila kako će do kraja srpnja nastaviti primjenjivati prošlogodišnja ograničenja ulova nakon što Bruxelles i London nisu uspjeli sklopiti cjelogodišnji sporazum.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
09. travanj 2024 13:31