SPREMNI NA SVE

BRITANCI SE ZBOG PUTINA PRIPREMAJU ZA RAT? 'Šalje avione u Argentinu, moguć je napad na Falklande'

 AFP

Velika Britanija odlučila je poslati dodatnu vojnu pomoć Falklandskim otocima zbog straha da bi Argentina mogla biti ohrabrena za napad na otočje zbog svoje suradnje s Rusijom.

Na otočje u Južnom Atlantiku poslali su dva helikoptera Chinook i novi raketni sustav zemlja-zrak, nakon najnovijih spoznaja da Rusija možda naoružava Argentinu.

Ministar obrane Michael Fallon poručio je da će Falklandski otoci biti spremni za odbacivanje svake potencijalne prijetnje.

Naime, najnovija izvješća sugeriraju da će službeni Kremlj poslati 12 dalekometnih vojnih bombardera Su-24 u Buenos Aires u zamjenu za govedinu i žito.

Ministar Fallon je poručio da će Velika Britanija u sljedećih deset godina na modernizaciju obrambenih snaga Falklandskih otoka potrošiti 244 milijuna eura.

- Ustrajat ćemo u obrani prava građana Falklandskih otoka da sami riješe svoju budućnost i obrane način života protiv svake prijetnje koja im može stajati na putu, rekao je Fallon.

I premijer David Cameron komentirao je izvješća o najnovijim prijetnjama.

- Falklandskim otocima mogu obećati da ćemo zauvijek biti uz njih, uvijek ćemo ih braniti. Vjerujemo u njihovo pravo na samoopredjeljenje. Na referendumu su više nego jasno izrekli svoje mišljenje da žele ostati dijelom Ujedinjenog Kraljevstva, poručio je David Cameron.

Je li ruska intervencija brzi odgovor na izjavu britanskog šefa diplomacije Philipa Hammonda? On je prije tri dana iskoristio prvu obljetnicu pripajanja Krima Rusiji da osudi Putinovu otimačinu teritorija pomoću lažnog referenduma.

U isto vrijeme ruski veleposlanik u Londonu Aleksandar Jakovenko doveo je u pitanje legitimitet britanske vlasti nad Falklandima, otočja koje Argentinci nazivaju Malvinima. Argentina je svojedobno vojno pokušala otoke preoteti Britancima, no oni su pod vodstvom tadašnje premijerke Margaret Thatcher munjevitim oružanim odgovorom povratili kontrolu nad teritorijem.

Jakovenko je referendum na Falklandima održan 2013. godine na kojemu se 99,8 posto građana otočja izjasnilo da žele ostati dio britanskog teritorija usporedio s prošlogodišnjim referendumom na Krimu, kada se 93 posto birača opredijelilo za pripajanje Rusiji. Referendum na Krimu Zapad nikada nije priznao.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. svibanj 2024 16:33