TURISTI IZBEZUMLJENI

Britanci u šoku, španjolska sezona pred krahom: Iznenadna odluka Londona posijala paniku i kaos

Mjera je teško pogodila španjolski turistički sektor upravo kad se počeo oporavljati od višemjesečne karantene
 Daniel Leal-olivas/AFP

Britanski ministar vanjskih poslova Dominic Raab u nedjelju je stao uz naglu odluku svoje vlade da nametne dvotjednu karantenu putnicima koji se vraćaju iz Španjolske, koja je izazvala ljutnju i zbunjenost među turistima.

Mjera da se Španjolska makne s popisa zemalja sigurnih za putovanja objavljena je u subotu navečer i na snagu je stupila od ponoći (23 sata GMT u subotu), ne ostavljajući putnicima vremena da je izbjegnu.

Raab je uvođenje karantene opravdavao kao "pravodoban odgovor" na porast broja zaraženih u Španjolskoj u petak, najnoviji u višemjesečnom porastu broja zaraženih.

Mjera je također teško pogodila španjolski turistički sektor upravo kad se počeo oporavljati od višemjesečne karantene i ograničenja putovanja.

U madridskoj zračnoj luci Emily Harrison, koja putuje u London, suočila se s izglednom dvotjednom izolacijom.

"Vrlo je loše što je došlo tako iznenada i nismo imali vremena pripremiti se, tako da su sada svi u panici", rekla je Harrison iz Essexa.

"Morali smo ići na vjenčanje i planirali smo posjetiti prijatelje koje dugo nismo vidjeli i sada moramo otkazati sve te planove, stvarno je dosta uznemirujuće", rekla je.

Španjolska je na popisu zemalja za koje je britanska vlada rekla da su sigurne za putovanja - što znači da turisti koji se vrate kući ne bi trebali ići u karantenu.

Međutim u nekoliko zadnjih tjedana broj zaraženih se povećao, zbog čega su mnoge regije uvele pravila za nošenje maski posvuda. a u nekoliko područja uključujući Barcelonu građani su pozvani da ostanu kod kuće.

"Da budem iskrena, dosta smo frustrirani, jer zapravo smo se osjećali sigurni u Španjolskoj", rekla je britanska turistica Carolyne Lansell, u vezi s odlukom o karanteni.

Ona je letjela na Ibizu iz Madrida na desetodnevni odmor prije povratka kući.

Prošle godine Britanci su činili više od 20 posto, odnosno najveći udjel po nacionalnosti, stranih posjetitelja u Španjolskoj.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
10. lipanj 2023 05:57