PROFESIONALNI VOJNICI

Britanci u Ukrajini pronašli ljubav, a Marokanac je došao studirati... Danas su ih osudili na smrt

Aslin, Pinner i Brahim zarobljeni su tijekom bitke koja se vodila za Mariupolj

Shaun Pinner sa suprugom Larisom, Aiden Aslin i Saaudun Brahim

 Profimedia, Twitter/

U četvrtak su dvojica Britanaca i jedan Marokanac koje su zarobile ruske snage u Ukrajini osuđeni na smrt u takozvanoj Donjeckoj Narodnoj Republici (zapravo odmetnutom dijelu ukrajinske Donjecke oblasti), javila je ruska novinska agencija RIA Novosti.

Osuđeni su Aiden Aslin (28) iz Nottinghamshirea, Shaun Pinner (48) iz Bedfordshirea i marokanski državljanin Saaudun Brahim (21). Prema prvim informacijama, odvjetnik koji im je dodijeljen poručio je da će se sva trojica žaliti na presudu.

Kao ni Donjecku Narodnu Republiku, međunarodna zajednica ne priznaje ni "sud" koji je izrekao presude ovoj trojici boraca. Iako su sva trojica imala ugovor s Oružanim snagama Ukrajine, "suci" u proruskoj paradržavi osudili su ih kao "strane plaćenike" koji su "pokušali silom srušiti ustavni predak Donjecke Narodne Republike.

image

Aiden Aslin

Not Supplied/Willwest News/Profimedia/Not Supplied/Willwest News/Profimedia

Pinner i Aslin predali su se u travnju u Mariupolju i to nakon što je njihovoj jedinici ponestalo streljiva na položaju unutar čeličane Azovstal, koju su već tada opkolile ruske snage. U Mariupolju je također zarobljen i Saaudun Brahim.

Aslin je nekadašnji njegovatelj koji se preselio se u Ukrajinu 2018. godine nakon što se zaljubio u ženu iz Mikolajiva. Aslinu je, ujedno, ovo bila četvrta godina u ukrajinskim oružanim snagama. Planirao se ovog proljeća vjenčati, a službu je trebao završiti u rujnu. Kada je Rusija pokrenula brutalnu invaziju, Aslin je bio stacioniran u Donbasu gdje se separatisti i ukrajinske oružane snage bore od 2014. godine.

image

Shaun Pinner

East2west News/Willwest News/Profimedia/East2west News/Willwest News/Profimedia

Prije nego što je otišao boriti se u Ukrajinu, Aislin se borio u Siriji zajedno s kurdskim snagama protiv terorista takozvane Islamske države. Otkad je zarobljen u Mariupolju, Aislinove fotografije i video snimke, na kojima je sav u masnicama, osvanule su na društvenim mrežama. Pretpostavlja se da su ga ruske i proruske snage premlatile tijekom ispitivanja.

Drugi zarobljeni Britanac Shaun Pinner je 48-godišnjak koji je služio u Oružanim snagama Ujedinjenog Kraljevstva. I on se u Ukrajinu preselio prije 4 godine kako bi ukrajinskim snagama pomogao u vojnoj obuci.

- Shaun je uživao u Ukrajini i ukrajinskom načinu života tijekom zadnje četiri godine. Tijekom svog boravka upoznao je i svoju suprugu, Ukrajinku koja je vrlo fokusirana na humanitarni rad u svojoj zemlji, rekla je svojedobno Pinnerova obitelj.

image

Osuđeni na smrt

Konstantin Mihalchevskiy/Sputnik/Profimedia/Konstantin Mihalchevskiy/Sputnik/Profimedia

Pinnerov trogodišnji ugovor s ukrajinskim snagama trebao je isteći krajem ove godine te se planirao koncentrirati na humanitarni rad u zemlji, dodala je njegova obitelj i poručila.

- Shaun je duhovit, omiljen i dobronamjeran suprug, sin, otac, brat i prijatelj mnogima ljudima, poručili su.

Marokanac Saaudun Brahim (21) u Ukrajinu je stigao 2019. godine kako bi studirao, ali je prema pisanju medija napustio visokoškolsko obrazovanje te je 2021. godine potpisao ugovor s Oružanim snagama Ukrajine. Marokansko ministarstvo vanjskih poslova o njegovom se slučaju nije posebno oglasilo.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. travanj 2024 11:18