S FANTOMKOM I NOŽEM

Britanija frapirana brutalnošću 12-godišnjaka: ‘Izgleda da je ovo moje prvo ubojstvo...‘

Na sudu je rečeno da je 12-godišnjak od svoje devete godine gangster te da uvijek sa sobom nosi nož
 South Yorkshire Police// Swns/Profimedia/South Yorkshire Police// Swns/profimedia

Dvanaestogodišnji dječak zatvoren je zbog ubojstva udomiteljice Marcije Grant (60) koju je pregazio njenom Hondom Civic. U automobil se uputio s fantomkom na glavi i nožem u ruci, ignorirao je sve prijetnje njenog supruga Delroya i ubacio u rikverc. Na putu mu se našla šezdesetogodišnjakinja koja je tragično završila, prenosi Daily Mail.

- Izgleda da je ovo moje prvo ubojstvo, rekao je dječak nakon uhićenja.

Dječak koji je u međuvremenu proslavio trinaesti rođendan, prvotno je optužen za ubojstvo, a zatim je optužba izmijenjena u lakše kazneno djelo - izazivanje smrti opasnom vožnjom.

image
South Yorkshire Police// Swns/Profimedia/South Yorkshire Police// Swns/profimedia

- Osjećamo se iznevjereno od Državnog tužiteljstva koje nije privelo pravdi slučaj naše mame, poručili su iz obitelji Grant nakon što je tinejdžer osuđen na dvije godine pritvora za maloljetnike na krunskom sudu u Sheffieldu.

Na slobodu će izaći za manje od pet mjeseci zbog vremena koje je već proveo u pritvoru. Marcijina djeca, Shaun (37) i Gemma (39) rekli su kako je njihov otac duboko traumatiziran smrću supruge s kojom je 39 godina bio u braku.

Zašto je to učinio?

Iza ove tragedije stoji priča o slomljenom Ujedinjenom Kraljevstvu: bespomoćni roditelji, obiteljsko nasilja i divlji dječak. Njegov je otac, prema riječima djelatnika doma, cijeli život ulazio i izlazio iz zatvora uglavnom zbog krađa i provala. Također je tukao dječakovu majku koja nije znala čitati ni pisati.

Niti jedno od njih nije imalo roditeljsku kontrolu nad svojim sinom. Jedva da je pohađao školu, a jednom je i držao nož pod vratom biološke majke.

Na sudu je rečeno da je 12-godišnjak od svoje devete godine gangster te da uvijek sa sobom nosi nož. Na fotografijama na društvenim mrežama može se vidjeti dječak s podignutim srednjim prstom. Grant, koja je bila udomiteljica, primila ga je pod svoj krov bez oklijevanja. Svađali su se oko serija koje je gledao i frizure koju je nosio, no nastojala je minimalno reagirati na probleme u ponašanju kod udomljene djece.

Njezina dobra narav i beskrajno strpljenje doveli su je do smrti. Svi koji su poznavali delinkventa i njegovu obitelj, nisu iznenađeni ishodom.

- Dječak mi je nekoliko puta pokušao provaliti u kuću, bio je van kontrole. Izašao bi kroz prozor svoje sobe i izbacio sve smeće u moj vrt. Od općine sam dobio pismo da moram to očistiti ili mi prijeti 1000 funti kazne. Pokušao sam objasniti da moji susjedi stvaraju nered pa sam na kraju zaradio kaznu od 500 funti, rekao je jedan od susjeda.

Susjedi su ispričali kako je dječak krao po trgovinama i koristio karticu svoje majke za kupnju odjeće i naručivanje tenisica. Uspoređivali su ga s njegovim ocem koji bi noću krao odjeću doniranu u dobrotvorne svrhe, a zatim je prodavao. Obitelj je izbačena iz kuće čemu su se obradovali svi susjedi.

- Vidjeli smo kad su spakirali stvari i pomislili hvala Bogu. Nisu imali prijatelje, a dječak je bio prijetnja jer nije išao u školu zbog svog ponašanja, rekli su susjedi.

Dječakova majka bila je ludo zaljubljena u njegova oca iako je bio nasilan prema njoj. Rođaci su potvrdili da je i ona sama postala nasilna zbog čega su joj oduzeta djeca i smještena u udomiteljske obitelji.

U izjavi koju je dao policiji, dječak je rekao da je ukrao auto kako bi posjetio svoju biološku majku. Dok je Marcijin suprug pokušao zaustaviti dječaka, ubacio je u rikverc i pregazio udomiteljicu. Grant je ciglom razbio vozačev prozor, kotač Honde Civic prešao je preko Marcije koja je zadobila smrtonosne ozljede prsnog koša.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. svibanj 2024 12:26