INDIJSKI SOJ

Britanija je vjerojatno na početku trećeg vala: ‘Zabilježen je eksponencijalni rast‘

BBC navodi da je profesor Gupta također kazao i da bi ukidanje restrikcija, predviđeno za lipanj, trebalo odgoditi za nekoliko tjedana
 Oli Scarff/AFP

Član znanstvenog savjeta britanske vlade izjavio je u ponedjeljak kako vidi početak trećeg vala zaraze covidom-19 uslijed širenja indijskog soja koronavirusa.

Profesor Ravi Gupta, član tijela koje savjetuje vladu, tvrdi da se Britanija nalazi u "ranom" trećem valu pandemije, što je potaknula indijska varijanta koronavirusa.

Upitan u emisiji Today na četvrtom programu radija BBC, je li nastupio treći val zaraze u Velikoj Britaniji, profesor sa Sveučilišta Cambridge odgovorio je potvrdno.

"Da, zabilježen je eksponencijalni rast broja novih slučajeva, a najmanje tri četvrtine otpada na novu varijantu", kazao je.

"Naravno da je u ovom trenutku broj slučajeva relativno nizak - svi valovi započinju malim brojem slučajeva, a zatim postaju eksplozivni, pa je ovdje ključno da ono što vidimo jesu znakovi ranog vala", dodao je.

Istaknuo je i da će "vjerojatno trebati više vremena" do većeg širenja zaraze, zbog "prilično visoke razine cijepljenja u populaciji, tako da neko vrijeme može postojati lažni osjećaj sigurnosti, a to je naša briga".

BBC navodi da je profesor Gupta također kazao i da bi ukidanje restrikcija, predviđeno za lipanj, trebalo odgoditi "za nekoliko tjedana dok se ne prikupi više podataka".

Konačno ukidanje restriktivnih mjera koje bi ukinulo bilo kakvo ograničavanje okupljanja ljudi na otvorenome i u zatvorenim prostorima britanska vlada planirala je za 21. lipnja.

Ministar okoliša George Eustice kazao je pak za BBC da vlada ne može odbaciti mogućnost odgode planiranog ukidanja restriktivnih mjera.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
30. lipanj 2022 21:32