POBJEDNIK KVIZA

Britanija nakon 14 godina dobila novog milijunaša, do kraja došao uz samo jedan potrošeni džoker

Pitanje za milijun funti bilo je o gusarima, a profesor povijesti je na njega odmah znao točan odgovor
Donald Fear u emisiji 'Tko želi biti milijunaš?'
 Screenshot Youtube

Učitelj čiji je brat prethodno osvojio pola milijuna funti u britanskoj verziji kviza 'Tko želi biti milijunaš?' osvojio je glavnu nagradu u toj emisiji - milijun funti.

Donald Fear (57) tako je prvi pobjednik te emisije u Velikoj Britaniji u 14 godina, a do zadnjeg je pitanja iskoristio samo jedan džoker, pola-pola.

Njegov se brat Davyth, inače učitelj zemljopisa, pojavio u toj emisiji u rujnu prošle godine.

Fear je ispričao da je njegov brat njegov junak i najbolji prijatelj. - Sada ćeš ti biti njegov junak, rekao mu je voditelj Jeremy Clarkson

Pitanje za milijun funti na koje je ovaj učitelj povijesti i politike u petak odgovarao glasilo je: - Koji je gusar 1718. poginuo u bitci u blizini obale današnje američke savezne države Sjeverne Karoline?

Mogući odgovori bili su Calico Jack, Crnobradi, Bartholomew Roberts i kapetan Kidd.

Točan odgovor je bio Crnobradi.

Fear, koji je jednom svom razredu prije osam godina držao predavanje o gusarima sjetio se točnog datuma tog događaja 1718. godine. - Ne možeš podučavati povijest 33 godine bez da znaš nekoliko datuma, a godina 1718. i Crnobradi su mi odmah pali na pamet, rekao je. 

Voditelj Clarkson je bio oduševljen njegovim znanjem tijekom 15 točnih odgovora. - Ovo je kao da sjediš pokraj interneta odjevenog u košulju, rekao je i dodao da je natjecatelj bio 'prava enciklopedija s brkovima'.

Tijekom 22 godine emitiranja kviza u Velikoj Britaniji, Fear je šesti natjecatelj koji je osvojio milijun.

Pobjedu je ovaj otac četvero djece odlučio proslaviti godišnjim odmorom u kamp kućici sa suprugom Debs. Slavio je i njegov brat, koji je ranije u istom kvizu osvojio pola milijuna funti.

- Bilo mu je jako drago zbog mene, stalno mi je to govorio, kaže novi britanski milijunaš, koji ima želju barem 70% dobitka dati svojoj obitelji, a ostatak planira potrošiti na 'ugodnu mirovinu', koja bi trebala započeti uskoro. Naime, otkako je osvojio milijun funti, dao je otkaz u školi u kojoj je predavao.

Ipak, pravila su takva da ne može otići prije kraja polugodišta, a Fear kaže da bi njegov odlazak bio i nepravedan prema učenicima. - Ionako sam planirao otići u mirovinu za dvije godine, prije svog 60. rođendana. Sada ću otići prije 58. rođendana, ispričao je za BBC.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
11. listopad 2020 07:00