‘KLJUČNI POTEZ‘

Britanija obećala 105 milijuna funti hitne pomoći ranjivim nacijama zbog širenja omikrona

Novac će ići za mjere koje pomažu u smanjenju prijenosa, povećanju testiranja i povećanju opskrbe kisikom
 Rodrigo Buendia/AFP

Britanija je u srijedu obećala 105 milijuna funti ili oko 141,7 milijuna dolara hitne pomoći ranjivim nacijama, posebice u Africi, zbog širenja visoko prenosive varijante koronavirusa omikrona.

Britanska vlada je najavila da će taj novac ići za mjere koje pomažu u smanjenju prijenosa, povećanju testiranja i povećanju opskrbe kisikom.

"Velika Britanija pruža vitalnu pomoć u borbi protiv širenja novih varijanti diljem svijeta", rekla je ministrica vanjskih poslova Liz Truss u priopćenju, dodavši da je to "ključno za osiguranje naše slobode i okončanje ove pandemije jednom zauvijek".

Zajedno s drugim bogatim zemljama Britanija je optužena da ne čini dovoljno za distribuciju zaliha cjepiva siromašnijim zemljama, za što su neki znanstvenici rekli da je ključno za zaustavljanje pojave novih varijanti.

Ministarstvo vanjskih poslova priopćilo je da je Britanija isporučila 30 milijuna cjepiva ostatku svijeta, kao što je obećala do kraja 2021., što je dio od obećanih 100 milijuna cjepiva za doniranje.

Do sada je 24,6 milijuna doza dano COVAX-u, globalnoj mreži za dijeljenje cjepiva, za isporuku zemljama, a 5,5 milijuna je podijeljeno izravno zemljama u potrebi, uključujući Keniju, Jamajku i Indoneziju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 19:14