PRIJEDLOG ZAKONA

Britanija planira zakon o izmjenama Sjevernoirskog protokola, koji je dio sporazuma o Brexitu

Truss je naglasila da bi britanska vlada više voljela da se postigne dogovorno rješenje s EU-om

Liz Truss

 PRU/AFP

Britanska ministrica vanjskih poslova Liz Truss rekla je u utorak da narednih tjedana britanska vlada namjerava iznijeti prijedlog zakona o izmjenama Sjevernoirskog protokola, koji je dio sporazuma o brexitu s EU-om.

"Objavljujem da narednih tjedana namjeravamo predstaviti prijedlog zakona o izmjenama protokola", rekla je u britanskom parlamentu.

Truss je naglasila da bi britanska vlada više voljela da se postigne dogovorno rješenje s EU-om te dodala da će nastaviti razgovarati s europskim pregovaračem Marošem Šefčovičem, kojeg je pozvala da što je moguće prije posjeti London.

Truss je rekla da zakonodavno rješenje ne znači odbacivanje Sjevernoirskog protokola i da je ono u skladu s britanskim obvezama po međunarodnom pravu.

Zakon će, rekla je, osigurati režim po kojem će roba namijenjena Sjevernoj Irskoj koja ondje ostaje biti slobodna od nepotrebnih administrativnih opterećenja.

"Prijedlog zakona uklonit će regulatorne barijere za robu proizvedenu po britanskim standardima koju se prodaje u Sjevernoj Irskoj. Poduzeća će moći birati između ispunjavanja britanskih ili EU standarda po novom dvojnom regulatornom režimu", rekla je.

"I dalje će osiguravati da ne postoji fizička granica na irskom otoku".

EU i Irska: Protokol je obvezujući međunarodni sporazum

Europska unija objavila je da će "odgovoriti svim sredstvima koja su joj na raspolaganju" ako Velika Britanija jednostrano odluči izmijeniti Sjevernoirski protokol, rekao je potpredsjednik Komisije Šefčovič u priopćenju.

Protokol o Sjevernoj Irskoj je "međunarodni protokol koji su potpisali EU i Velika Britanija. Jednostrane akcije koje su u suprotnosti s međunarodnim srorazumom nisu prihvatljive", dodao je.

Šef irske diplomacije Simon Coveney izrazio je duboko žaljenje zbog odluke Londona.

"Duboko žalim zbog odluke britanske vlade", rekao je. "Takve jednostrane akcije prema obvezujućem međunarodnom sporazumu štete povjerenju i samo će otežati pronalaženje rješenja za realne strahove" stanovnika provincije glede provedbe protokola, rekao je.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. svibanj 2024 09:52