SKANDAL S PUTOVNICAMA

Britanija: Podvalili su nam!; Izrael: Oni su nas iznevjerili!

U drugim zemljama čije su putovnice korištene još se vode istrage i čeka reakcija nakon oštrog britanskog istupa

LONDON - Nakon što je istraga pokazala da je Izrael gotovo sigurno upleten u falsificiranje britanskih putovnica koje su iskorištene za ubojstvo jednog od šefova Hamasa, vlada u Londonu odlučila je izbaciti navodnog šefa izraelskih špijuna u Velikoj Britaniji, formalno zaposlenog u izraelskoj ambasadi, te Britance službeno upozoriti da “paze na svoje dokumente i izraelskim državnim službenicima putovnice daju samo kad je to nužno”.

Sol na rani zbog prijatelja

Rezultati opsežne četverotjedne istrage pokazali su, naime, da iza nedavne krađe podataka i falsificiranja putovnica 12 britanskih državljana gotovo sigurno stoje izraelski obavještajci.

Spomenute britanske putovnice, te putovnice irskih, australskih, njemačkih i francuskih državljana iskoristio je odred profesionalnih ubojica koji je u Dubaiju likvidirao šefa Hamasova militantnog krila Mahmuda al-Mabhuha, a identiteti nevinih putnika ukradeni su najvjerojatnije na aerodromu u Tel Avivu.

- Činjenica da je riječ o prijateljskoj zemlji stavlja dodatnu sol na ranu. Tražio sam od Izraela garancije da se takav incident više neće dogoditi - rekao je ministar vanjskih poslova David Miliband u obraćanju britanskim parlamentarcima.

U izraelskom parlamentu bilo je oštrih reakcija: čulo se, među ostalim, da su Britanci “nevjerni psi” i licemjeri. Zatraženo je da Izrael odgovori izbacivanjem britanskog vojnog atašea.

- Mislim da se Britanci ponašaju kao pravi licemjeri jer itekako sudjeluju u ratu protiv terorizma u cijelom svijetu, a sada pokušavaju kazniti Izrael zbog borbe protiv terorista - izjavio je Aryeh Eldad, tvrdi desničar iz stranke Nacionalna unija.

Izraelu nije prvi put

Dodao je kako se “nekad u borbi protiv zla zaobiđe međunarodno pravo”, što su britanske novine dočekale kao jasnu potvrdu odgovornosti.

Ovo, inače, nije prvi put da se Izrael zaigrao britanskim putovnicama: 1986. je izbio skandal kad je osam britanskih putovnica u kuverti izraelskog veleposlanstva otkriveno u telefonskoj govornici u tadašnjoj Zapadnoj Njemačkoj, gdje ih je ostavio neki zbunjeni agent Mossada.

Nakon istrage, vlada Margaret Thatcher izbacila je izraelskog diplomata. Reakcija drugih uključenih zemalja, nakon oštrog britanskog istupa, još se čeka.

Svađa prijatelja: MI6 i Mossad blisko su surađivali

Odluka o izbacivanju glavnog Mossadova čovjeka u Londonu, objašnjavaju britanski analitičari, novi je pad u britanskom problematičnom odnosu s jednom od najsurovijih svjetskih obavještajnih službi. Netom prije svađe zbog krivotvorenja putovnica, Mossad i britanski MI6 vrlo su dobro surađivali razmjenjujući informacije, posebno one o iranskim nuklearnim aktivnostima. U izraelskom tisku, navodi se, nema sumnje da je ‘mozak’ incidenta bio šef Mossada Meir Dagan, koji je poznat kao osoba koja ‘prvo puca, a onda postavlja pitanja’, što bi mogao biti razlog nepromišljenog poteza koji je nategnuo odnos s jednim od ključnih saveznika, britanskom tajnom službom. Neki analitičari smatraju da bi upravo on trebao dati ostavku. Naime, Mossadova agresivnost, od kad mu je na čelu, već je nekoliko put izazvala probleme među saveznicima.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
03. lipanj 2024 08:00