BROJ I DALJE RASTE

BRITANIJA POSTALA PETA ZEMLJA S VIŠE OD 20.000 MRTVIH WHO: Nema dokaza da se osobe koje su preboljele Covid-19 ne mogu ponovno zaraziti

 
 AFP

Velika Britanija u subotu je premašila 20.000 umrlih od covida-19, nakon što su bolnice u Engleskoj prijavile 711 umrlih u prethodna 24 sata.

Dok broj mrtvih raste, vlada je pod sve glasnijim kritikama zbog svog odgovora na pandemiju. Sporije je uvela karantenu od europskih zemalja i bori se da poveća mogućnosti testiranja.

Sredinom ožujka glavni vladin znanstveni savjetnik rekao je da bi zadržavanje broja umrlih ispod 20.000 bio "dobar ishod".

Velika Britanija peta je po službenom broju umrlih od koronavirusa u svijetu, poslije SAD-a, Italije, Španjolske i Francuske. Stručnjaci očekuju da bi stopa smrtnosti mogla početi brzo padati u sljedećih nekoliko tjedana.

Ukupan broj smrtnih ishoda vjerojatno će biti tisućama viši, kad se doda i broj umrlih u domovima za stare i nemoćne. Od 10. travnja broj umrlih u bolnicama podcijenjen je za oko 40 posto.

Steven Powis, ravnatelj Državne zdravstvene službe (NHS) u Engleskoj za BBC je izjavio: "Potrajat će, možda će trebati i godine, da se sagledaju sve posljedice pandemije u ovoj zemlji".

Premijer Boris Johnson još se oporavlja nakon što se ozbiljno razbolio od covida-19 početkom ovog mjeseca, a u njegovoj odsutnosti vladini ministri su se borili da objasne visoku stopu smrtnosti, ograničena ispitivanja i nedostatak zaštitne opreme za medicinske radnike i njegovatelje.

Postoje zabrinutosti da bi ograničeno testiranje moglo značiti spor izlazak iz karantene i lošiji ishod za britansko gospodarstvo, peto po veličini na svijetu.

Iznenađujuće pozitivno međutim situaciju je komentirao Powis rekavši je da NHS nije preplavljen na način na koji su bile bolnice u nekim drugim zemljama.

Pružatelji zdravstvene zaštite sada se pripremaju za više tretmana osoba oboljelih od drugih bolesti, poput ponovnog pokretanja planiranih operacija.

"Kako sada broj pacijenata s koronavirusom počinje padati, apsolutno je vrijeme da se opet počnemo s jačanjem ostalih zdravstvenih usluga", rekao je.

WHO: Još nema dokaza da se osobe koje su preboljele covid ne mogu ponovno zaraziti

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) u subotu je objavila da u ovome trenutku još nema dokaza da su osobe koje su preboljele covid-19 i razvile antitijela zaštićene od ponovne zaraze koronavirusom.

U priopćenju ta agencija Ujedinjenih naroda upozorava da se osobama koje su preboljele zarazu ne bi trebale izdavati potvrde da su stekle imunitet i da ne predstavljaju rizik za ostale.

Takva bi praksa samo mogla povećati opasnost od širenja virusa jer se na taj način zanemaruju standardne preporuke.

"Neke vlade smatraju da bi otkrivanje antitijela na SARS-CoV-2, virus koji uzrokuje Covid-19, moglo poslužiti kao osnova za izdavanje 'zdravstvene putovnice' ili potvrde po kojima osoba ne predstavlja opasnost za ostale, što bi pojedincima omogućilo putovanja ili povratak na posao, uz pretpostavku da su zaštićeni od ponovne infekcije ", navodi WHO.

"Trenutačno nema dokaza da su ljudi koji su se oporavili od Covida-19 i pritom razvili antitijela, zaštićeni od ponovne infekcije", stoji u priopćenju.

Čileanske su vlasti prošli tjedan izvijestile da će početi dijeliti "zdravstvene putovnice" pojedincima za koje se smatra da su se oporavili od bolesti.

Nakon pregleda, čija je svrha utvrditi jesu li se kod pacijenata razvila antitijela koja ih čine imunima na virus, oni se odmah mogu vratiti na tržište rada.

Većina studija ukazuje na to da su se kod osoba koje su preboljele infekciju razvila antitijela na virus, objavio je WHO.

No kod nekih je razina neutralizirajućih antitijela u krvi vrlo niska, "što upućuje na to da bi za oporavak mogao biti presudan i stanični imunitet".

Neutralizirajuća antitijela (NAbs) su imuni proteini koji mogu prepoznati, vezati se i pokrenuti uklanjanje virusa prije nego što dođe do kronične infekcije. (Hina)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 04:03