‘DOMOVI ZA UKRAJINU‘

Britanija razmatra korištenje posjeda sankcioniranih oligarha za smještaj izbjeglica

Ranije je Britanija objavila da će ljudima platiti nešto više od 3000 kuna da otvore svoje domove ukrajinskim izbjeglicama

Izbjeglice iz Ukrajine

 Louisa Gouliamaki/AFP

Velika Britanija razmatra može li koristiti nekretnine u vlasništvu sankcioniranih pojedinaca u zemlji u humanitarne svrhe, rekao je u nedjelju ministar stanovanja Michael Gove.

"Želim istražiti opciju koja bi nam omogućila da koristimo domove i imovinu sankcioniranih pojedinaca u humanitarne i druge svrhe sve dok su oni sankcionirani", rekao je Gove za BBC odgovarajući na pitanje mogu li se nekretnine sankcioniranih oligarha koristiti za smještaj ukrajinskih izbjeglica.

"Postoji prilično visok zakonski prag koji treba prijeći i ne govorimo o trajnoj zapljeni, nego govorimo: 'sankcionirani ste, podržavate Putina, ovaj dom je ovdje, nemate pravo koristiti ili profitirati od njega', i ako to možemo upotrijebiti kako bismo pomogli drugima, učinimo to", rekao je.

Ranije je Britanija objavila da će ljudima platiti nešto više od 3000 kuna da otvore svoje domove ukrajinskim izbjeglicama.

Nova shema nazvana 'Domovi za Ukrajinu' omogućit će ukrajinskim ratnim izbjeglicama koji nemaju obiteljskih veza da dođu u Britaniju, rekla je vlada u nedjelju.

Britanija će mjesečno platiti ljudima 350 britanskih funta ako ponude smještaj - sobu ili nekretninu - na minimalno razdoblje od šest mjeseci.

Premijer Boris Johnson nastoji pokazati da Britanija pomaže u globalnom odgovoru na rusku invaziju - koju Moskva naziva 'specijalnom operacijom' - ali njegova vlada suočava se s kritikama zbog odgađanja u prihvaćanju izbjeglica.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. svibanj 2024 21:48