VOJNA POTPORA

Britanija sklopila novi sigurnosni sporazum sa Švedskom i Finskom: ‘Podržat ćemo ih ako budu napadnute‘

Boris Johnson obećao je da će Velika Britanija podržati vojne snage dviju zemalja budu li napadnute

Britanski premijer Boris Johnson i švedska premijerka Magdalena Andersson

 Jonathan Nackstrand/AFP

Britanski premijer Boris Johnson rekao je u srijedu da je dogovorio nove sigurnosne sporazume sa Švedskom i Finskom, obećavši da će Britanija podržati vojne snage dviju zemalja budu li napadnute.

Johnson će potpisati nove deklaracije, koje Britanija opisuje kao "važnu promjenu u obrambenoj i sigurnosnoj suradnji", tijekom posjeta Švedskoj i Finskoj u srijedu.

"Nepokolebljivi smo i nedvosmisleni u našoj potpori Švedskoj i Finskoj i potpisivanje tih sigurnosnih deklaracija simbol je vječnog povjerenja između naših nacija", rekao je Johnson, po priopćenju.

"Premijer će iznijeti namjeru Ujedinjenog Kraljevstva da podrži oružane snage dviju zemalja budu li suočene s krizom ili napadnute", navodi se u priopćenju britanske vlade.

Očekuje se da će Švedska i Finska ući u NATO u svjetlu ruske invazije na Ukrajinu. Strahuju, međutim, da će tijekom pristupnog procesa, koji može potrajati do godinu dana, biti ranjive.

Švedskoj su potporu izrazili i SAD i Njemačka.

Po priopćenju britanske vlade, novi sporazumi poboljšat će razmjenu obavještajnih podataka i ubrzati zajedničku vojnu obuku, vježbe i misije.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
12. lipanj 2022 13:39