PRILAGODBA KLIMI

Britanija ubrzava planove za zaštitu Londona od poplava: ‘Razine mora rastu ubrzanom brzinom preko ušća Temze‘

Cjeloviti revidirani plan iz Britanije bit će objavljen kasnije u srijedu

Britanija ubrzava planove za zaštitu Londona od poplava, rijeka Temza - ilustracija

 Ben Stansall/Afp

Britanija ubrzava planove za zaštitu Londona od poplava uzrokovanih sve toplijom klimom i porastom razine mora, pomičući svoj plan rada na zaštiti središta grada za 15 godina.

London, koji se nalazi na plimnom dijelu rijeke Temze oko 80 kilometara od mora, trenutno je zaštićen od olujnih udara 520 metara širokom pokretnom barijerom protiv poplava istočno od grada koja se podiže nekoliko puta svake godine.

Vlada je u srijedu u priopćenju rekla da ubrzava postojeći program prilagodbe klimi, iznoseći cilj podizanja obrane u gradu do 2050., a ne do 2065. kako je izvorno postavljeno u dokumentu iz 2012.

"Razine mora rastu ubrzanom brzinom preko ušća Temze i stoga je ključno da sada djelujemo kako bismo odgovorili na klimatske promjene", rekla je Julie Foley, službenica Agencije za okoliš koje je izradilo planove.

Vladino priopćenje kaže da se promjena temelji na modelima klimatskih promjena koji pokazuju "povećani rizik od poplava zbog zagrijavanja klime i porasta razine mora".

Porast razine mora, dijelom uzrokovan topljenjem ledenjaka i rekordnim temperaturama oceana, globalna je prijetnja koja predstavlja egzistencijalnu opasnost za neke niske otočne države i obalne gradove.

Svjetska meteorološka organizacija (WMO) priopćila je u travnju da globalne razine mora rastu više nego dvostruko brže nego u prvom desetljeću mjerenja 1993.-2002. te da su prošle godine dotakle novi rekord.

Cjeloviti revidirani plan iz Britanije bit će objavljen kasnije u srijedu, u kojem se navodi kako vlasti planiraju zaštititi 1,4 milijuna ljudi i 321 milijardu funti vrijednu imovine od postojećih rizika od plime i novih klimatski uzrokovanih promjena.

U planu iz 2012. navodi se da će se obrana u dijelu rijeke koji teče pored londonskih znamenitosti kao što su zgrada parlamenta i Londonski toranj morati podignuti za jedan metar.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
07. prosinac 2023 07:35