SUKOB OKO RIBOLOVA

Britanija upozorava Francusku: ‘Imate 48 sati da odustanete od spora ili slijede tužbe‘

A ako se netko ponaša nepošteno u trgovinskom sporazumu, imate pravo poduzeti mjere protiv njih, kaže ministrica vanjskih poslova
 Ilustracija/RAYMOND ROIG/AFP

Britanija je u ponedjeljak upozorila Francusku da odustane od spora oko prava na ribolov u roku od 48 sati ili će se suočiti s pravnim tužbama prema trgovinskom sporazumu o brexitu.

"Francuzi su uputili potpuno nerazumne prijetnje, uključujući Kanalske otoke i našu ribarsku industriju i moraju povući te prijetnje ili ćemo u suprotnom upotrijebiti mehanizme našeg trgovinskog sporazuma s EU-om za poduzimanje mjera", rekla je ministrica vanjskih poslova Liz Truss, a prenosi Sky.

"Francuzi su se ponašali nepošteno. To nije u okviru trgovinskog sporazuma. A ako se netko ponaša nepošteno u trgovinskom sporazumu, imate pravo poduzeti mjere protiv njih i tražiti neke kompenzacijske mjere. A to ćemo učiniti ako Francuzi ne odustanu".

Prema ugovoru o brexitu koji je stupio na snagu 1. siječnja, pristup zemalja EU-a britanskim vodama reguliran je kroz izdavanje dozvola za ribarenje.

Europski ribari mogu nastaviti loviti u britanskim vodama ako mogu dokazati da su to činili i ranije. No za to im je potrebna dozvola Londona, pri čemu je nastao spor između dviju država.

Pariz je zaprijetio Londonu strožim zdravstvenim i sigurnosnim provjerama kamiona koji stižu s britanskog teritorija te zabranom iskrcavanja ulova britanskih ribara u francuskim lukama od utorka ako Britanci dotad ne izdaju više dozvola za francuske ribare.

Ove je odluke London ocijenio "pretjeranima" i zaprijetio da će zauzvrat pooštriti kontrolu europskih brodova u svojim vodama.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 04:53