‘PARTYGATE‘

Britanija uskoro ukida sve mjere, u njihovu kršenju ulovili i Borisovu suprugu

Johnson će navodno uskoro ukinuti sve postojeće restrikcije, uključujući obvezno nošenje maski u zatvorenom te preporuku za rad od kuće.

Britanski premijer Boris Johnson

 Jessica Taylor/AFP

Jedan od čelnika britanske Konzervativne stranke otklonio je u nedjelju zahtjeve za ostavkom premijera Borisa Johnsona (57), ali je istaknuo da se Johnson treba suočiti s kulturom unutar vlade koja je dovela do zabava u premijerovoj rezidenciji za vrijeme lockdowna zbog covida-19.

Johnson se ispričao zbog sudjelovanja na zabavi u vrtu svoje rezidencije u Downing Streetu u svibnju 2020.

Johnson je zvao osoblje da donese svoj alkohol, u vrijeme kada je po strogim pravilima bilo zabranjeno gotovo bilo kakvo druženje.

Zbog kritike javnosti da vlada nije poštivala vlastita pravila u pandemiji, pokrenuta je interna istraga o toj zabavi i nekolicini drugih, uključujući dvije zabave uoči sprovoda princa Philipa.

U međuvremenu je otkriveno da je pravila tijekom lockdowna kršila i Johnsonova supruga Carrie, koja je snimljena u bliskom kontaktu s jednom prijateljicom u vrijeme kada to nije bilo dozvoljeno, zbog čega se i ona ispričala, a što pak dovodi do zaključka da sama vladajuća garnitura uopće nije bila uvjerena u smislenost izuzetno strogih mjera koje je nametnula kompletnom društvu u pokušaju suzbijanja zaraze.

"Moramo saznati činjenice, a onda premijer mora učinkovito odgovoriti i pozabaviti se (takvom) kulturom u Downing Streetu", rekao je glavni tajnik Konzervativne stranke Oliver Dowden za Sky News u nedjelju.

Zbog otkrivenog skandala mnogi, uključujući i neke torijevce, pozivaju na Johnsonovu ostavku.

Po anketama je, nakon skandala, opozicijska Laburistička stranka prestigla konzervativce.

Dowden inzistira na tome da Johnson treba ostati premijer i brani njegovo upravljanje pandemijom.

Sunday Express objavio je, pozivajući se na izvor iz vlade, da će Johnson uskoro ukinuti sve postojeće restrikcije, uključujući obvezno nošenje maski u zatvorenom te preporuku za rad od kuće.

Upitan o tome, Dowden je odgovorio: "Jako sam optimističan, ali naravno da ćemo pričekati podatke prije donošenja konačne odluke".

Broj dnevno zaraženih pada nakon velikog porasta uzrokovanog zaraznijom, ali manje smrtonosnom omikron varijantom koronavirusa.

U Velikoj Britaniji zabilježeno je gotovo 82 tisuće novih slučajeva u subotu, što je gotovo dvostruko manje od vrhunca početkom siječnja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. siječanj 2023 22:12