ZAMRZNUTA IMOVINA

Britanija uvele sankcije sedmorici oligarha, među njima je i Roman Abramovič

‘Ne smije biti utočišta za one koji podržavaju Putinov okrutni napad na Ukrajinu‘, tvrdi premijer Johnson.

Roman Abramovič

 Backpage Images

Velika Britanija u četvrtak je objavila da je zamrznula imovinu Romana Abramoviča, vlasnika nogometnog kluba Chelsea, Igora Sečina, izvršnog direktora ruske naftne grupacije Rosnjeft, te još petero ruskih oligarha.

Sedmero oligarha koji su sankcionirani zbog povezanosti s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom zajedno vrijede oko 15 milijardi funti, objavio je London.

"Ne smije biti utočišta za one koji podržavaju Putinov okrutni napad na Ukrajinu“, poručio je britanski premijer Boris Johnson.

"Današnje sankcije posljednji su korak u britanskoj nepokolebljivoj potpori ukrajinskom narodu. Bit ćemo nemilosrdni u progonu onih koji dopuštaju ubojstva civila, razaranje bolnica i ilegalnu okupaciju suverenih saveznika“, dodao je.

Britanski zastupnici bili su sve glasniji u pozivima na djelovanje protiv Abramoviča i drugih oligarha, kritizirajući Johnsonovu vladu da ne djeluje dovoljno brzo u odnosu na Europsku uniju i SAD.

Sankcionirani su i Oleg Deripaska, oligarh s udjelima u grupaciji EN+, Dmitri Lebedev, direktor banke Rossiya, Alexei Miller, izvršni direktor Gazproma te Nikolai Tokarev, predsjednik Transnjefta, ruske državne tvrtke koja upravlja plinovodima.

Deripaska je bio prvi oligarh koji je kritizirao invaziju na Ukrajinu, pozvavši na pregovore "što je prije moguće“, i najavivši i da će zapadne sankcije odvesti Rusiju u dugotrajnu ekonomsku krizu.

Kritičan prema invaziji bio je i Lebedev koji je u tekstu za britanske novine Evening Standard napisao: "Kao ruski građanin vas molim da zaustavite rusko ubijanje ukrajinske braće i sestara“.

Na mir je pozvao i Abramovič koji je najavio da će prodati Chelsea i prikupiti novac za žrtve rata u Ukrajini.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. studeni 2022 20:18