VELIKA REFORMA

Britanija uzela sudbinu u svoje ruke i pronašla rješenje za problem ilegalnih migranata!

U srijedu je La Manche prešlo 67 migranata pa je ukupni broj onih koji su ove godine ilegalno ušli u Ujedinjenu Kraljevinu porastao na 1906
 AFP

Globalna Britanija koja će svoju sudbinu uzeti u svoje ruke. Tako je glasila glavna poruka zagovornika izlaska iz članstva u Europskoj uniji. U godinu dana od službenog izlaska od Globalne Britanije zasad malo, osim najave da će povećati broj nuklearnih brojeva glava na 260. Umjesto da ojača London kao financijsko središte, Britanija promatra kako mu Amsterdam postaje ozbiljna konkurencija.

U tom je kontekstu jednu od ključnih uloga imalo pitanje imigracije. Na Otoku su smatrali da je nedopustivo da im dolaze Poljaci i Rumunji temeljem slobode kretanja. I najavili su novu imigracijsku politiku koja će Londonu dati punu kontrolu nad svojim granicama.

Kriminalci na slobodi

Ministrica unutarnjih poslova Priti Patel je, kako prenosi londonski The Times, rekla da bi Ujedinjena Kraljevina mogla uvesti model prema kojemu će blokirati izdavanje viza u zemljama koje odbijaju primiti natrag tražitelje azila čiji zahtjev nije odobren te kriminalce. Koji predstavljaju najveći problem u ovom trenutku.

Ministrica Patel, prenosi Times, navodi da je sustav preopterećen "zbog pritiska ilegalnih putova" te da ga žurno treba poboljšati. Troškovi sadašnjeg sustava azila popeli su se na više od 1,3 milijarde funti zbog sporog rješavanja pravosudnih pitanja. Ministrica unutarnjih poslova kao primjer je uzela sustav koji imaju Sjedinjene Američke Države koje ne odobravaju vize zemljama koje odbijaju primiti natrag ilegalne imigrante.

London se nada da će tako moći stati na put neuspjehu u deportaciji ilegalnih imigranata i kriminalaca. Times navodi da su na vrhu tog popisa trenutačno Pakistan, Iran, Irak, Sudan, Eritreja i Filipini. Brojke koje navodi Ministarstvo unutarnjih poslova su zabrinjavajuće: više od 10.000 kriminalaca koji bi trebali biti deportirani luta britanskim ulicama, a oko 42.000 ljudi kojima je odbijen zahtjev za azil i dalje žive u Ujedinjenoj Kraljevini.

Nova će pravila dati veće ovlasti graničnim službama da brodice koje prelaze La Manche smiju okrenuti prema kontinentu i ne dopustiti im da dođu do Otoka. U srijedu je La Manche prešlo 67 migranata pa je ukupni broj onih koji su ove godine ilegalno ušli u Ujedinjenu Kraljevinu porastao na 1906.

To je tri puta više nego u isto doba lani. Nakon toga se postavlja logično pitanje: kako se to događa ako su sada britanske granice u britanskim rukama? Prije se krivnja prebacivala na EU, a tko je sada kriv? Na Otoku ne nedostaje onih koji tvrde da članice Unije, posebno Francuska, sada otvaraju vrata migrantima da se upuste u smrtonosnu avanturu prelaska La Manchea, često u gumenim čamcima. Dokument pod nazivom Novi plan za imigraciju navodi da cijeli projekt ovisi upravo o sporazumu s Francuskom da primi natrag migrante.

No, ministrica Patel nije dosad sklopila sporazum ni s jednom od članica EU, ni s EU o vraćanju migranata za koje smatra da ne smiju ući u Ujedinjenu Kraljevinu. Jer više nije dionik europske pravne stečevine.

Nema više pomoći

Vlada će osobama kojima je odbijen zahtjev za azil, a ne žele napustiti Britaniju i odbijaju suradnju, uskratiti mjesečnu potporu u iznosu od 38 funti. Ali ne onima koji bi zbog toga mogli ostati bez ikakvih prihoda i osiromašiti.

Istodobno vlada pokreće novi vizni sustav kako bi olakšala dolazak u zemlju stranih stručnjaka, posebice iz područja znanosti, istraživanja i tehnologije, što je objavilo Ministarstvo financija.

Ministar Rishi Sunak je parlamentarnim zastupnicima rekao kako se nada da će Britaniju učiniti "najboljim mjestom na svijetu za visoki rast i inovativne tvrtke" te da će četiri nacije učiniti "konkurentnima na međunarodnoj sceni". I još jedan podatak: Britanija je u pandemijskoj 2020. godini izgubila rekordan broj stranih radnika.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 19:30