IDU NA OBUKU

Britanija zbog nezapamćene nestašice goriva raspoređuje 200 vojnika: Pomagat će u isporuci crpkama

Vojnici će tijekom vikenda proći obuku na prijevozničkim lokacijama diljem Britanije
Vojska će pomagati u isporuci goriva benzinskim postajama
 Adrian Dennis/AFP

Britanija će rasporediti gotovo 200 vojnika, od kojih sto vozača, da od ponedjeljka pomažu u isporuci goriva benzinskim postajama zbog nedostatka vozača teških teretnih vozila-cisterni goriva, priopćila je u petak britanska vlada.

S obzirom na 'akutni' nedostatak vozača kamiona-cisterni u Britaniji, vlada je u petak rekla 200 vojnika pomagati u opskrbi od ponedjeljka, za što će tijekom vikenda proći obuku na prijevozničkim lokacijama diljem Britanije.

Mnoge britanske benzinske postaje bile su suhe u petak, nakon kaotičnog tjedna u kojemu je došlo do panične kupnje, tučnjave na crpkama i vozača koji su gomilali gorivo u bocama za vodu, zbog nedostatka vozača kamiona.

Ministri u vladi premijera Borisa Johnsona poručivali su prošlih dana da se kriza stišava ili čak okončava, no trgovci su rekli da je više od 2.000 benzinskih postaja suho, dok su novinari Reutersa diljem Londona i južne Engleske rekli da su deseci pumpi još uvijek zatvorene.

"Dok se situacija stabilizira, naše oružane snage su tu da popune sva kritična radna mjesta i pomognu zemlji da ostane u pokretu podržavajući industriju da isporučuje gorivo", rekao je ministar obrane Ben Wallace.

Prošle je nedjelje vlada objavila plan o izdavanju privremenih viza za 5 000 stranih vozača kamiona i 5 500 peradarskih radnika radi ublažavanja nestašica, na što su neki od vozača kamiona rekli da će odbiti vize jer vremenski okvir nije bio dovoljno dug.

Vlada je nakon toga, u petak, izmijenila te planove, uvodeći prilagođenu shemu koja će omogućiti da 300 vozača cisterni goriva odmah, ali privremeno, dođu u Veliku Britaniju, i da mogu raditi do kraja ožujka 2022., a preostalih 4 700, od ukupnih 5 000 vozača, stići će krajem listopada i otići do kraja veljače 2022.

Za 5500 peradarskih radnika Vlada je najavila da će stići krajem listopada moći ostati do kraja prosinca.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. siječanj 2023 04:22