TISUĆE NA NOGAMA

Britaniju čeka ‘zima nezadovoljstva‘: U štrajk kreću ama baš svi, gubici će se mjeriti u milijardama

Premijer Rishi Sunak stvorio je posebnu jedinicu u vladi koja će nadgledati odgovor na val štrajkova u javnom sektoru

Rishi Sunak

 Jessica Taylor/Afp

Adventski kalendar će u Velikoj Britaniji ovog prosinca biti kalendar štrajkova. Gotovo svakoga dana do Božića u zemlji se planiraju štrajkovi radnika iz svih sektora, a gospodarstvo bi to moglo koštati i 1,7 milijardi funti. Bit će to ‘‘zima nezadovoljstva‘‘, prenose britanski mediji.

Željeznički radnici, uključujući osoblje Eurostara, medicinske sestre, osoblje hitne pomoći, poštari, učitelji, zaštitari, čistači, vozački ispitivači, radnici u zračnoj luci, službenici za ruralna plaćanja i državni službenici planiraju prosvjedne akcije koje će utjecati na poslovanje svakog dana tijekom blagdanske sezone.

Posebno zabrinjava božićni štrajk zdravstvenih radnika koji je planiran 20. prosinca, što bi moglo dovesti do velikih zastoja u sustavu nacionalne zdravstvene službe, NHS. Tisuće medicinskih sestara će štrajkati zahtijevajući povećanje plaća od minimalno pet posto i bolje uvjete rada. Guardian prenosi da tri sindikata - GMB, Unite i Unison - raspravljaju o koordiniranom datumu štrajka sa sindikalnim šefovima i ministrima, kako bi se ‘‘izbjegli gubici života‘‘.

Premijer Rishi Sunak stvorio je posebnu jedinicu u vladi koja će nadgledati odgovor na val štrajkova u javnom sektoru. Vladine procjene u koje je Sunday Times imao uvid pokazuju da će se samo zbog štrajkova u željezničkoj industriji izgubiti do 260 milijuna funti. Ugostiteljska industrija je upozorila da će štrajkovi koštati i do 1,5 milijardi funti izgubljene prodaje jer će ljudi izbjegavati izlaske u pubove, barove i restorane, što je veliki gubitak tijekom blagdanske sezone.

Koordinirani štrajkovi sugeriraju da u Velikoj Britaniji postoji duboko nezadovoljstvo u razinama plaća i uvjetima povećanja troškova života usred inflacije i krize energije.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 02:00