GOLEMA TRAGEDIJA

Britanka (20) nakon estetske operacije u strašnim bolovima stigla u Beograd i umrla: ‘Kako su je pustili u avion!?‘

Avion je prisilno sletio u ruke srpskih liječnika koji su se borili za njen život do zadnjeg trenutka

Morgan Ribeiro

 Društvene Mreže/

"Postalo joj je loše čim je ušla u avion, ali zbog analgetika protiv bolova nije osjetila veće probleme prije ukrcavanja. Već u bolnici u Turskoj joj nije bilo dobro", prepričao je izvor detalje koji su prethodili smrti Morgan Ribeiro, 20-godišnje Britanke koja je izgubila borbu za život nekoliko dana nakon operacije smanjenja želuca u Turskoj, piše Blic.

Morgan je primljena u KBC "Bežanijska kosa" budući da je to najbliža bolnica aerodromu, gdje je avion na letu Istanbul - London prisilno sletio prije par tjedana. Doktori su ubrzo utvrdili da joj je tanko crijevo perforirano na dva mjesta, na kojima izbija sluz.

‘Imala je nepovratnu sepsu - nije vidio samo tko nije htio vidjeti‘

"U pitanju je bila nepovratna sepsa. Dok je još bila pri svijesti, rekla nam je da se požalila na bolove u turskoj klinici gdje je operirana, ali da su joj svejedno rekli da može putovati", navodi izvor Blica. Morgan je pretrpjela perforaciju tankog crijeva koje ne bi smjelo uopće biti taknuto prilikom laparoskopske operacije sužavanja želuca kakvu je imala u Turskoj.

"Prva pomisao je bila da ima plućnu emboliju jer je gotovo nevjerojatno da toliko brzo nakon operacije razvije tako tešku sepsu. Kada je utvrđeno da nije embolija pluća, odmah je otvorena i uočeno je da je tanko crijevo probušeno na dva mjesta, kao i da je nastupila gangrena trbušnog zida. Zbog svoje povećane kilaže, 20-godišnja Morgan spada u imunokomprimirane osobe i zbog toga je lakše zadobila sepsu", objasnio je izvor.

Morgan je u prva 24 sata imala prvi septički šok, a onda je uslijedio i drugi koji je bio koban. U dva navrata je stavljana na aparat za hemofiltraciju, promijenjena joj je krv kompletno, ali nije bilo spasa.

Stanje je bilo kritično prije nego što je sjela u avion

"Njeno stanje je bilo kritično mnogo prije nego što je sjela u avion. Ostaje nejasno kako je otpuštena iz bolnice takvog općeg stanja. Te detalje ne možemo znati, a najveći problem kod slučajeva poput njenog je što pacijenti koji se podvrgavaju takvim operacijama u inozemstvu najčešće ili uopće ne dobiju otpusno pismo ili ga dobiju mailom kroz nekoliko dana. Tada može biti kasno", rekao je sugovornik upoznat s cijelim slučajem. Prema njegovim riječima, dodatna otegotna okolnost je ako osoba nije pri svijesti ili nema nikoga kao pratnju tko može liječnicima reći kakva je točno intervencija rađena, a medicinska dokumentacija ne postoji.

"Imala je samo račun na kojem je pisalo: ‘Medical services‘ (medicinske usluge) i cijena, pa vi pogađajte o čemu je riječ. Rekla je da će dokumentaciju dobiti na mail. Iskustvo nam je, nažalost, pokazalo da mlada Britanka nije jedina koja bez papira dođe s takve intervencije", navodi izvor.

Treća koja je prisilno sletjela avionom u Beograd

Kako je izjavila Morganina majka za britanske medije, srpski liječnici su joj rekli da je Morgan treća koja je prisilno sletjela u Beograd nakon estetske operacije.

"Prošle godine avion je prisilno sletio zbog Australca koji je u Turskoj imao nekoliko intervencija. Radio je presađivanje kose, operirao želudac, ali i zube. Ustanovljeno je da je došlo do perforacije tankog crijeva. Srećom, preživio je", navodi prvi primjer sugovornik Blica. Drugi slučaj, kako kaže, bio je s Njemicom koja se u Turskoj podvrgla liposukciji i operaciji smanjenja želuca. Prije toga je radila korekcije i na grudima, a sve to je doprinijelo njenom teškom zdravstvenom stanju.

"Kod ove pacijentice je rađena i liposukcija, pa je moguće da je tijekom tog zahvata napravljena lezija. Kao što smo spominjali, kod laparoskopske operacije smanjenja želuca ne smije se dodirivati tanko crijevo, ali se to očigledno događa. Situacija je bila baš teška, bila je na intenzivnoj njezi mjesec dana, a cijeli oporavak je trajao znatno duže. Ipak, preživjela je", kazao je izvor.

Statistika je poražavajuća, ali teško utvrdiva

Kako objašnjava sugovornik Blica, baš kod slučaja pacijentkinje iz Njemačke jasno se vidi koliko je teško utvrditi odgovornost za ovakve situacije. "Netko će iznenadno sletjeti u Beograd, netko u Rim, netko će možda stići do svoje države pa tek tamo potražiti medicinsku pomoć. Ta okolnost, ali i činjenica da ne postoji gotovo nikakva medicinska dokumentacija, otežavaju da se jasno prokažu klinike u kojima se često događaju nedopustivi propusti. Ako osoba preživi, cijeli slučaj se tretira kao medicinska komplikacija i manje je vjerojatno da će se predano raditi na utvrđivanju krivice, kao što se radi sada sa slučajem Morgan Ribeiro", dodaje.

Prema riječima sugovornika, najveća je tragedija što su to zdravi ljudi, koji tako olako izgube život.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
09. travanj 2024 17:20