TEŠKA REALNOST

BRITANKA S PETERO DJECE OTIŠLA U SIRIJU, A SADA SE ŽARKO ŽELI VRATITI KUĆI 'Iskreno, Islamska država baš i nije po mom ukusu'

 youtube Channel 4 screenshot

Shukee Begum (33) je britanska državljanka koja je prije više mjeseci iz Ujedinjenog Kraljevstva otišla u Siriju sa svojih petero djece kako bi živjela s mužem, Jamalom al-Harithom (bivšim zatvorenikom iz Guantanama), piše engleski Guardian.

Jamal je njihov dom u Manchesteru napustio prije 18 mjeseci kako bi se pridružio borcima ISIS-a, a Shukee je pošla za njim jer je smatrala da njihova obitelj nije potpuna bez muža i oca. "Više nisam osjećala da je to moj dom, borila sam se da povežem konce s mnogim obavezama. Razmišljala sam hoće li se vratiti, hoće li moja djeva vidjeti svog oca." - započela je priču za Channel 4.

Shukee je više puta naglasila da nikada nije bila pobornik ISIS-a, već je otišla u Siriju zbog muža koji je bio obiteljski čovjek (očito ga to nije spriječilo da napusti petero djece, od kojih najstarije ima 9 godina, a najmlađe dijete tek 11 mjeseci): "Ništa što bih mu mogla reći nije bilo tako moćno kao to da uzmem djecu i odem k njemu."

Shukee je prvo s djecom odletjela u Tursku odakle su ušli u Siriju te naposljetku završili u kampu ISIS-a. No, život tamo nije bio ono čemu se nadala: "Stotine obitelji žive u jednoj velikoj dvorani te dijele samo dvije kupaonice. Bolesna djeca plaču, a žene tamo razvile su gangsterski mentalitet. Sjedile bi zajedno oko laptopa, gledale video klipove ISIS-a i pričale o nasilju, ratu, ubijanjima. Shvatila sam da to baš i nje po mom ukusu."

Nakon nekog vremena zamolila je muža da joj pomogne da napusti Siriju s djecom, ali bez uspjeha. Sudovi ISIS-a im to nisu dozvolili. Kad je napokon s djecom uspjela pobjeći, krijumčari su ih držali na granici s Turskom pa u Alepu nekoliko mjeseci. Kako je pobjegla, nije razjašnjeno. Sada se vjeruje da je u relativnoj sigurnosti negdje u Siriji, gdje obavljen intervju.

"Željela bih se vratiti u Ujedinjeno Kraljevstvo. To je moj dom, tu su moji prijatelji i moja obitelj, tu sam odrasla. No, nisam sigurna kako bi me sadašnja vlada primila pri povratku" - rekla je 33-godišnjakinja.

Za kraj je još jednom upozorila sve žene koje žele otići na teritorij pod kontrolom ISIS-a: "Tamo uopće nema osobne slobode. Ne možete tamo doći i otići kad god želite."

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
10. svibanj 2024 00:37