JAČA UČINKOVITOST

Britanska AstraZeneca kombinirat će svoje cjepivo protiv koronavirusa s ruskim Sputnikom

AstraZeneca je priopćila da razmatra kako pristupiti kombinaciji i da će uskoro početi testiranja u suradnji s ruskim institutom
AstraZeneca kompanija
 Catharina Fyrberg

Britanska farmaceutska tvrtka AstraZeneca objavila je u petak da će ispitati kombinaciju svog i ruskog cjepiva Sputnik, koja bi po ruskim znanstvenicima mogla jako povećati učinkovitost AstraZenecina cjepiva.

Rusi su prošli mjesec na Twitteru sugerirali da bi AstraZeneca trebala iskušati tu kombinaciju.

"Sputnik V je sretan što jedan od svoja dva vektora može podijeliti s AstraZenecom kako bi se povećala učinkovitost njezina cjepiva. Kombinacija dva različita vektora iz dvaju cjepiva rezultirat će većom učinkovitošču nego samo jedan vektor", objavili su ruski stručnjaci 23. studenoga.

AstraZeneca je u petak priopćila da razmatra kako pristupiti kombinaciji i da će uskoro početi testiranja u suradnji s ruskim institutom Gamaleja koji je razvio Sputnik V.

Studija objavljena ovoga tjedna pokazuje da je AstraZenecino cjepivo, razvijeno u suradnji sa sveučilištem Oxford, učinkovito 70.4 posto. Rusija je objavila da je učinkovitost Sputnika V 92 posto.

"To pokazuje snagu Sputnika V i našu spremnost i želju za suradnju s drugim partnerima u borbi protiv covida-19", rekao je Kiril Dmitriev, čelnik ruskog fonda RDIF koji je financirao razvoj Sputnika V.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. rujan 2023 12:06